Blogpost: Katevents

Niets stelt zo teleur als

Recent flitste de coverfoto van een boek voorbij in een mailing van Hebban. Die foto trok mijn aandacht: non-fictie met interessante introductie. Wat doet de gemiddelde boekenwurm dan? Juist: je zet het boek op je "te-lezen" lijst.

Na wat speurwerk bij diverse bibliotheken waar ik lid van ben (je bent per slot van rekening een serieuze boekenwurm — of niet): bingo! Een van die bibliotheken had een boek geschreven door Patrick Radden Keefe beschikbaar. Helaas wel "Chatter", in een vertaling gepubliceerd in 2005 door een Amsterdamse uitgeverij; maar ik kon alvast een indruk krijgen van de schrijfstijl en onderwerpen van deze auteur.

"Chatter" kan ik je alvast aanbevelen, ondanks dat ik het nog niet uit heb. Echter, het boek dateert van 2005 of eerder en is alleen nog voorhanden in het tweede-hands circuit, of via een goede bibliotheek. Daarnaast staat technologie niet stil. We kennen Wikileaks en hebben een idee wat de NSA uitspookt. Recent haalden Cambridge Analytica en Facebook het nieuws. Maar Echelon?

Wat Patrick Radden Keefe meer dan 10 jaar geleden ontdekte en beschreef, blijft fascinerend. Deze boekenwurm begon dus na een tiental pagina's "Chatter", te snakken naar de Nederlandse vertaling van zijn "Say Nothing".

Ongeduldig zat ik tussen het lezen van andere boeken door, te wachten. Wanneer zou één van die bibliotheken waar ik lid van ben, eindelijk "Zeg niets!" aanschaffen? Mijn geduld werd uiteindelijk beloond. Opeens vermeldde een catalogus dat het boek beschikbaar was.

Figuurlijk sprong ik een gat in de lucht. Letterlijk huppelend, ondanks de bijna veertig graden Celsius, arriveerde ik vanochtend bij die bibliotheek. Popelend en ongedurig, stond ik in de rij bij de balie. Wippend van het ene op het andere been, wachtte ik mijn beurt af: hebberig, hunkerend, gespannen en ....

Geen boek. Niks. Niets!

Nee, geen fout in de catalogus. Deze bibliotheek heeft het; de medewerkers hebben gezocht, maar niets gevonden. Het recent vertaalde, recent gepubliceerde, recent aangeschafte boek waar ik smachtend naar uit keek ... is zoek.

Kijk, dat een boek over Poetin en het Westen in eerste instantie niet gevonden wordt? Daar kan ik mee leven. Helemaal, als een medewerker het alsnog vindt en mij het overhandigt met de mededeling "Excuus, het was verkeerd geplaatst".

Maar dit! Dit!

Met schotel-oogjes staarde ik ongelovig naar de medewerkster. Ze bood alternatieven. Ik kon het over een paar weken nog een keer proberen. Exemplaren van "Zeg niets" waren ook beschikbaar in twee andere bibliotheken. Het kon daar worden aangevraagd, waarna het binnen enkele dagen ... Voor die service wordt — houd je vast en val niet flauw — slechts €13 in rekening gebracht.

Bijgekomen?

Het lukte mij ondanks mijn diepe teleurstelling, de medewerkster beleefd te bedanken en haar aanbod om het boek uit Nijmegen of Joost-mag-weten-waar te laten halen, af te slaan.

Hallo!

Bij de Bruna winkel op het station ligt een stapel van dit boek op één van de tafels voor het grijpen. Bol.com biedt het luisterboek aan voor € 15. De paperback versie kost bijna het dubbele, maar wordt tweede hands exclusief verzendkosten al aangeboden voor rond de € 21.

Diep, zwaar, ernstig teleurgesteld in deze bibliotheek, waar ik nu al twee keer te horen kreeg dat een boek dat beschikbaar hoort te zijn domweg zoek is — liep ik weg met drie andere boeken, richting Italiaanse ijssalon. Niets stelt zo teleur, als de verwachting een boek te pakken te krijgen waar je met smart op heb gewacht.

Maar: een beetje boekenwurm overleeft op alternatieven — en af en toe een semifreddo, cassata, of gelato zuppa inglese!

Lees verder op mijn site

Reacties op: Niets stelt zo teleur als

Zeg niets - Patrick Radden Keefe Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken