Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    MLanenDeVries Auteur

Blogpost: MLanenDeVries

recensie Kom Verder! van Freek de Jonge

In Kom Verder! Deel 1 van Freek de jonge maken we kennis met de voorvaderen van Freek de Jonge. Hij heeft dit boek in romanvorm geschreven en heeft dat gedaan door de voice-over van zijn eigen voorvaderen te spelen. Om precies te zijn die van zijn vader en overgrootvader.
Met een bepaald gezellige, warme precizie, weet hij scènes te creëeren waarbij je direct beeld hebt, regelmatig enorm zit te giechelen (de converstaties tussen de heer en mevrouw Cauveren: ik kwam niet meer bij) en je toch achteraf ook afvraagt: is daar achteraf over vertelt? Dat moet wel. Want het is zó kleurig omschreven, net als de latere Friese gesprekken als zijn vader daar te werk wordt gesteld.

Als atheist werd ik zelf af en toe een beetje moe van de bijbelteksten en interpreteringen die hieraan werden gegeven, maar omdat een jongen ook gewoon een jongen blijft met bij hem horende obsessies voor voetbal en bijvoorbeeld schaken, bleef er toch echt voldoende over om van te genieten.

Het is daarnaast de stem van het podium die regelmatig voorbij komt zeilen in prachtige zinsnedes en stukjes als 'De sfeer lag aan diggelen te wachten om te worden opgeveegd', en meer van dat al.
Toch is het ook een roman, waarbij niet zoveel te lachen valt als ik van meneer De Jonge wel had verwacht. Mogelijk gebeurd dat in de latere delen nog.
De verteltred is gezellig en nodigt uit tot verder lezen, dat was voor mij het belangrijkste. Ik heb het in één ruk uitgelezen in elk geval.

Reacties op: recensie Kom Verder! van Freek de Jonge

Kom verder! - Freek de Jonge Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners