Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Eric Herni Boekverkoper

Blogpost: Eric Herni

Steun

06-05-2021 door Eric Herni 1 reactie
Steunpakketten. Misschien wel hét woord van het jaar. Iets wat heel mooi klinkt maar in werkelijkheid niet lijkt te bestaan. Ik persoonlijk ken in ieder geval niemand die het heeft gekregen of het heeft mogen houden. Toch is er voor de boekwinkel plotseling hoop. Uitgeverij Xander heeft voor alle boekverkopers het ultieme steunpakket bedacht. In de week van Moederdag. Het zevende deel van de Zeven Zussen. Alleen al de manier waarop het klinkt. Magisch. In veel religies is zeven een heilig getal. Een symbool voor rust, voltooiing en de overgang naar een hoger niveau. Ik verzin het niet. Zoek het maar op. En het gaat in alles op voor het nieuwe boek van Lucinda Riley.

De afgelopen jaren was Lucinda Riley voor veel boekhandelaren de slagroom én de kers op de taart. Natuurlijk waren er puristen die het maar niets vonden en liever dat totaal onbekende meesterwerkje verkochten van die blindgeboren Colombiaanse auteur die in 1783 op tragische wijze op weg naar zijn geliefde om het leven kwam toen hij werd aangereden door een koets met vier op hol geslagen paarden. Dat in een gelimiteerde oplage van tweehonderd genummerde exemplaren werd gedrukt en waar er uiteindelijk maar liefst twaalf van werden verkocht. De meeste boekverkopers zagen Riley echter als de auteur die ze was: een fenomeen. Een uitmuntende verhalenverteller die veel boekwinkels overeind wist te houden met boeken die voor duizenden en duizenden vrouwen niet aan te slepen waren.Lucinda Riley is de schutsvrouw van de boekhandel.

Het zevende deel van de Zeven Zussen werd al weken van te voren aangekondigd. Ook in mijn winkel werd het massaal gereserveerd. Nog nooit eerder heb ik zoveel intekeningen gehad. De totale gekte overtrof alle voorgaande delen in de serie. Zeven keer zoveel. Op de eerste dag dat het verkocht mocht worden stonden er al mensen voor mijn winkeldeur te wachten. Hongerig…. Hebberig….. Iets wat de boekwinkel eigenlijk niet meer heeft meegemaakt sinds het laatste deel van Harry Potter. Ook geschreven door een vrouw. Ook een fenomeen. Ook zeven delen. Met jaren later nog een soort van achtste deel. Ook Riley stopt niet bij zeven. Je zou denken dat de serie compleet is, net als onlangs met de serie van Nicci French over Frieda Klein. Na de zondag kwam er nog een afsluitend boek, hoewel veel fans van het schrijvende echtpaar dat niet hadden verwacht. Lucinda Riley heeft ook nog een extra boek nodig om de serie goed te kunnen afsluiten. Een extra steunpakket voor de boekhandel, welke Xander ongetwijfeld over een jaar gaat uitbrengen.

Al drie jaar lang is Lucinda Riley de bestverkopende auteur van Nederland. Vorig jaar met deel zes van de serie en de twee jaar daarvoor met deel één. Werkelijk uniek. Dit is nog nooit eerder door iemand gepresteerd. Sowieso om twee jaar achter elkaar met hetzelfde boek de meeste aantallen te verkopen. Welke auteur zal daar niet van dromen? Ik durf te garanderen dat Riley ook dit jaar op de eerste plaats gaat eindigen. Vier op een rij. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer gebeuren en als deel acht volgend jaar gaat verschijnen is de kans groot dat ze haar eigen record ook nog eens extra gaat aanscherpen. In dat geval mogen wij haar met recht een levende legende gaan noemen.

Zelf heb ik haar boeken niet gelezen. Ik ben ook waarschijnlijk niet echt de doelgroep. Het maakt echter eens te meer duidelijk dat vrouwen de boekwinkels overeind houden. Zowel de auteurs als de lezers zijn van levensbelang. Als Nederland een vrouwelijke minister-president zou hebben, dan denk ik niet dat de boekwinkels als niet-essentieel zouden zijn weggezet. Dan waren er her en der een paar slijterijen en snoepwinkels gesloten, maar zou de verkoop van boeken en tijdschriften gegarandeerd zijn geweest. Misschien als Rutte een vrouw of vriendin zou hebben gehad…. Ik weet het niet.

Het maakt ook niet meer uit. De boekwinkels zijn weer open. Bij ons was het op woensdag 28 april Ronald Giphart die de symbolische heropening deed. Hij stelde samen met zijn uitgever De Bezige Bij het mooie boekje Applaus ter beschikking. Als steuntje in de rug voor alle boekwinkels. Uitgeverij Xander en Lucinda Riley komen daar nu fors overheen. 

Steunpakketten.

Misschien gaan wij het toch nog redden….. 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Steun

De zevende zus - Lucinda Riley Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners