Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vergeet-mij-nietjes #5

13-06-2015 30 reacties
Voor meer informatie over de aanleiding en achtergrond van deze blogs en de bijbehorende lijst zie blog #1 over dit onderwerp Ook nu kunnen aan de lijst weer een aantal hele mooie boeken worden toegevoegd, met dank aan de tipgevers.

De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay -Michael Chabon.
Tip van Jan Haas. Zijn toelichting: Aan de vergetelheid hoeven we dit boek niet te ontrukken; het won de Pulitzer prijs. En terecht. Het boek volgt de levens van 2 neven Sammy en Joe die stripboeken schrijven/tekenen. Waarom dit boek lezen? Het is een beetje eng om te zeggen, maar het boek heeft alles. Een mooi verhaal, gezet in de tijd (Amerika van WOII tot jaren 60), hier en daar spanning, een vleugje surrealisme, lekker dik (550 pagina's), mooi geschreven. Op Hebban hebben 8 lezers het boek gewaardeerd; allemaal de maximale waardering van 5 sterren. Ik kan geen actie starten van: Niet goed? leestijd terug! Maar als ik het kon had ik het bij dit boek wel aangedurfd. Weer een aanrader dus voor de lijst.

De Quincunx – Charles Palliser
Als je mij midden in de nacht zou wekken en de vraag zou stellen wat ik het beste boek vind dat ik ooit heb gelezen is de kans heel groot dat ik dit boek noem. Goede wijn behoeft geen krans, daarom hou ik het kort. Een aangrijpend boek om je dagenlang in te verliezen. Een verhaal dat je terugvoert naar het stinkende, smerige Engeland van enkele eeuwen terug, geschreven in een stijl als de beste Victoriaanse romans van Dickens.

Legende van een zelfmoord – David Vann
Fantastisch debuut, een semi-autobiografische roman van een auteur die in zijn eerste boek al de rijpheid toont van Annie Proulx en Cormac McCarthy. Als er een prijs zou bestaan voor het beste hoofdstuk dan zou het laatste hoofdstuk van dit boek daarvoor naar mijn mening een serieuze kanshebber zijn.

Het transgalactisch liftershandboek – Douglas Adams
Het voldoet eigenlijk niet aan de criteria, al behoorlijk wat mensen hebben dit gelezen, maar vooruit. Het is zo leuk, zo goed, dat dit nog wel extra aandacht verdient. Dit boek heeft veel te lang op mijn nog te lezen lijst gestaan en is daar inmiddels van af.

Het kwaad – Jan Guillou
Boeken herlezen doe ik niet snel. Voor dit boek heb ik een uitzondering gemaakt. De fantastische schrijver Jan Guillou is in Nederland niet erg bekend helaas. Volkomen ten onrechte vind ik. Dit is een soort coming of age roman over een jongen die aanvankelijk enorm te lijden heeft van de mishandelingen door zijn psychopathische vader en die daarna bijna dood wordt getreiterd in het internaat. Zijn morele en fysieke wraak is zeldzaam goed beschreven in de krachtige stijl die typerend is voor deze auteur.

Geschiedenis van een gevallen engel – Henning Mankell
De auteur is alhier vooral bekend van zijn Wallander reeks. Hij kan veel meer dan puike thrillers schrijven. Zijn jeugdboeken, evenals zijn Zweedse en Afrikaanse romans zijn stuk voor stuk van grote klasse. Van die romans heeft dit boek, dat zijn oorsprong vindt in een paar aantekeningen in een koloniaal archief, wel de meeste indruk op mij gemaakt. De recensie van Dorien Nannings zegt genoeg.

Reacties en tips ter aanvulling blijven zeer welkom, ook in mijn belang, maar wel graag met een motivatie of verwijzing naar een recensie!

Inhoudsopgave eerdere afleveringen:
#1: De stad der blinden, Onbepaald door het lot
#2: De halfbroer, De man die van kinderen hield, Mendelssohn op het dak
#3: Fin de siècle, Kinderjaren, Een paarse taxi, Mijn kleine waanzin, De glazen boeken van de dromeneters
#4: Vreugde der wet, De tuin van de samoerai, Alleen in Berlijn, Reis naar het einde van de nacht, Blinde wereld

Reacties op: Vergeet-mij-nietjes #5