Advertentie
Elegant als een egel

Elegant als een egel

44
Gelezen 36 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 19 Favoriet 4 Recensies 5
Literatuur & Romans Top25's 1   Topics 0
De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft.
In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes: een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 57-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens.
Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen. Maar of dat voldoende is om haar van haar dreigende voornemen af te houden?
Elegant als een egel is een prachtige filosofische roman, geschreven in een intelligente, geestige, gevoelige en bij vlagen dichterlijke stijl. In Frankrijk was het boek een ongelooflijk en langdurig succes: er zijn bijna een miljoen exemplaren van verkocht.

Muriel Barbery (1969) is schrijfster. Ze publiceerde eerder de eveneens bijzonder succesrijke roman De delicatesse, waarvan de vertaalrechten aan twaalf landen werden verkocht.

'Zeggen dat Muriel Barbery getalenteerd is zou nog beneden de waarheid blijven. Ze is als een orgel, een orkest in haar eentje. In staat om een zeer gevarieerd spel te laten weerklinken, vol eruditie, scherts, spot, ontroering, strijd en kleur. (...) Als ze op 37-jarige leeftijd al in staat is tot zulke virtuositeit, wat zal er dan nog volgen?'
Le Nouvel Observateur
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Edu Borger
Uitgeverij
Prometheus
Laatste editie
11 maart 2011
ISBN
9789044616644 , 9789044610956 , 9789044613230 , 9789044618372 , ...
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker

Lezersrecensies (4)

Het geheime leven van een conciërge

door: Linda Marie Vermeulen 1 like
Een filosofische roman over het geheime leven van een conciërge, over kunst en literatuur én klassenverschillen. 'Ik ben weduwe, klein, lelijk en vlezig, ik heb likdoorns en, als ik op bepaalde zelfongerief teweegbrengende ochtenden af mag gaan, de adem van een mammoet.' Zo stelt de miskende...

Een filosofische reis

door: Natalie 1 like
Wat zegt de achterflap (kort)? "Een prachtige filosofische roman, geschreven in een intelligente geestige, gevoelige en bij vlagen dichterlijke stijl". Helemaal waar. Na het lezen van Elegant als een egel was ik min of meer sprakeloos. Ik moet het even op me in laten werken. In het begin vond ik...

Recensie Elegant als een egel

door: Margreet Nauta 1 like
Met de voorgangers kan ik het eens dat de eerste tientallen bladzijden een worsteling zijn. Maar daarna komt er iets heel moois en bijzonders. Ik heb het ademloos zitten lezen en ben nog onder de indruk van het schitterende einde. Dit boek noodt eigenlijk tot een tweede lezing.

Recensie Elegant als een egel

door: Ellen IJzerman (prowisorio) 1 like
Een ware worsteling, die eerste pakweg honderd pagina's. Anders kan ik het niet omschrijven. Ik ergerde me mateloos aan de houterige, ingewikkelde zinnen met een overdaad aan 'moeilijke woorden', die me volstrekt overbodig leken. En dan dat uitleggen... elke knipoog waar ik in eerste instantie nog...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook