In dit deel - dat evenals de vorige delen die ons het leven der Whiteoaks en de heel aparte sfeer op Jalna tekenen, geheel op zichzelf staat- horen we hoe Finch met het kapitaal, waarover hij, meerderjarig geworden, de beschikking krijgt, omspringt.
Doordat hij zich door zijn fortuin bezwaard voelt, wil hij al zijn familieleden daarin laten delen, wat de nodige misverstanden en verwikkelingen veroorzaakt.
Finch neemt zijn twee oude ooms mee naar Engeland voor een bezoek aan zijn tante Augusta, en daar ontmoet hij zijn nichtje Sarah Court, een intelligent en bekoorlijk, maar vreemd en teruggetrokken meisje, die een diepgaande invloed op Finch uitoefent.