Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geschiedenis van de democratie

Dit boek geeft inzicht in de ontwikkeling van het democratisch denken door de eeuwen heen, vanaf de beroemde lijkrede van Perikles bij de gevallenen in de Peloponnesische oorlog, die als het wiegelied van de democratie wordt beschouwd. Er worden twee basisbegrippen gehanteerd die de ontwikkeling van het democratisch denken markeren: participatie en delegatie. Democratie is niet de maximalisering van een van beide, maar is een voortdurende uitdaging beide in een optimale combinatie samen te brengen.
Alle bekende en minder bekende denkers over democratie passeren de revue: Aristoteles en Plato, Polybius en Cicero, Machiavelli en diens censor de Pruisische koning Frederik de Grote, Hugo de Groot en Johan van de Witt, Hobbes, Rousseau en Locke, De Federalist Papers en La démocratie en Amérique van Alexis de Tocqeville, Marx, Lenin en Kautsky, Schumpeter met de Pluralisten en Marcuse met Nieuw Links, tot en met wat de feministen Simone de Beauvoir, Alison Jagger, en in ons land Joke Smit hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het democratisch denken.

Lambert Giebels (Helmond, 1935) is van huis uit politicoloog en jurist. Hij werkte in Nederland en Indonesië als planoloog. Hij was Tweede Kamerlid voor de PvdA ten tijde van het kabinet Den Uyl. In 1987 publiceerde hij de ver­ha­len­bun­del Taboe op Bali. Hij promoveerde op de biografie Beel. Van vazal tot onderkoning (1995). In 1997 verscheen Speer Hitlers Faust, waarin hij een cruciale periode uit het leven van Albert Speer beschreef. Hij is de schrijver van de eerste Nederlandstalige biografie van Soekarno.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Geschiedenis van de democratie het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.

Een hartverwarmend verhaal over vasthouden en loslaten te midden van de storm, en een vriendschap die zelfs de diepste wonden heelt. Van de auteur van Onder de magnolia.

Reageren op Geschiedenis van de democratie

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.