Advertentie
Hallo witte mensen

Hallo witte mensen

61
Rank 3500 Gelezen 67 Aan het lezen 10 Wil ik lezen 73 Favoriet 3 Recensies 4
Artikelen 1 Newsroom 1 Lijsten 1 Top25's 1   Topics 0

Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was 'wit' bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt 'wit' onder druk te staan als nooit tevoren.
Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' 'Hoe zit het nou met het n-woord?' 'Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?', en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?', worden in dit boek beantwoord.
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties ('in jip-en-janneketaal') en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

Genre
Mens & Maatschappij
Mens en maatschappij algemeen
Uitgeverij
Amsterdam University Press
Laatste editie
20 april 2017
ISBN
9789462984141 , 9789048534647 , 9789048534654
+Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 16 4 26 3 14 2 4 1 1

Artikelen over Hallo witte mensen

Black Lives Matter
03 juni 2020 91 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Andere media

NRC:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Gebrekkige vorm overschaduwt de inhoud

door: Kaj Peters 3 likes
Na het zien van de televisiedocumentaire 'Wit is ook een kleur' (2016) en het lezen van het boek 'Hallo Witte Mensen' (2017) komt er een associatie bij me op. In mijn vroegere fitness kwam een nieuwe sporter die onlangs een beroerte kreeg. Deze witte man van middelbare leeftijd (natuurlijk!) moest...

Met je witte neus op feiten gedrukt

door: Rowan 1 like ebook
Anousha Nzume drukt je met je (witte) neus op de feiten zonder aanvallend over te komen. Met haar creatieve voorbeelden weet ze veelvoorkomende racistische situaties zo uit te leggen dat ieder wit persoon het begrijpt en voelt. Heel toegankelijk geschreven. Dit zou ieder wit persoon moeten lezen!

Belangrijk boek voor bewustwording en nieuwe inzichten.

door: LindsLeest 9 reacties 1 like ebook
"Hallo witte mensen" is een fantasische eye-opener voor menig witte Nederlander. De zogenaamd onschuldige grapjes die in het dagelijks leven naar donkere mensen gemaakt kunnen worden, zijn ronduit beledigend en racistisch. De heldere voorbeelden en metaforen van Anoesha Nzume maken duidelijk dat...

Belangrijke confrontatie om aan te gaan

door: Marieke 1 like
Is het wel aan mij, een witte recensent, om een mening over dit boek te ventileren? Het feit dat ik daar nu bij stilsta, toont aan dat het pleidooi van Anousha Nzume zijn invloed op mij niet gemist heeft. In de titel, Hallo witte mensen, spreekt ze mensen met mijn huidskleur direct aan, dus ik ga...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook