Advertentie

Het temmen van de os

1

Rank 3666 Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
De zentraditie kent vele wegen om de mens te helpen bevrijding te bereiken. Daarbij wordt geen middel geschuwd: van jarenlange meditatie tot een paar flinke stokslagen, alles kan helpen om de illusie van onze beperkingen te doorbreken. Toch vereist de ontwikkeling van de geest een zekere strategie en kan het helpen om voorbereid te zijn op bekende hindernissen. Daarom hebben beroemde zenleraren in allerlei vormen hun aanwijzingen nagelaten om ieder te helpen zijn eigen weg te gaan.
De meest bekende vertolking van deze zenweg zijn de tien plaatjes van de os, geschreven en geïllustreerd door Guoan Shiyuan, een Chinese zenmeester uit de 12e eeuw. De tien verzen van Guoan Shiyuan en de illustraties van de beroemde Japanse schilder Tensho Shubun (15e eeuw) vormen de kern van dit boek. Nico Tydeman, een van Nederlands meest bekende zenleraren, auteur van "Zitten, de praktijk van zen", "Vormen van oneindige leegte" en "Dansen in het duister", vertaalde de verzen en schreef er een inspirerend commentaar bij.
De os, symbool van de menselijke geest, dwaalt meestal maar wat rond en volgt zijn verlangens, stemmingen, angsten, herinneringen, bezorgdheden en problemen. Stap voor stap wordt aangegeven hoe de os getemd en getransformeerd kan worden in het direct ervaren van het hier en nu. Dan kan de werkelijke vrijheid worden beleefd.
+


Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
96
Uitgeverij
Uitgeverij Asoka
Eerste editie
01 januari 2004
ISBN
9789056701048


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Het temmen van de os

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.