Emanuel (Mani) Kummer is een bijzondere buitenbeen in onze letteren: geboren uit een Franse moeder en een Nederlandse vader, `zodat ik me met een grote fierté voor een zuivere Gallobataaf laat doorgaan: het losse, zedeloze Gallische vermengd met het oerdegelijke, preutse Bataafse .
Kummer neemt ons mee naar zijn jeugd in het vooroorlogse Indochina. Als hij zes jaar is, komt hij naar Nederland en zijn puberteit valt samen met de Duitse bezetting. Na de oorlog ontsnapt hij naar zijn geliefde Frankrijk en sluit zich aan bij het koloniale leger. Als anarchist keert hij terug naar Europa, gaat Frans studeren, vertaalt Reis naar het einde van de nacht van Céline en vestigt zich als docent Frans, later als docent Literatuurwetenschap te `Laeden .
Ik, Gallobataaf is een oergeestige, gelogen autobiografie, een Multatuliaanse afrekening met de feministische literatuurwetenschap en een lofzang op het Franse rugbyteam. Bovenal is het een liefdesverklaring aan Kummers gedroomde nieuwe vaderland, het Gallobataafse Rijk, dat zich uitstrekt van de Wadden tot de Pyreneeën.