In de schaduw van de Parnassus
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 3 3 0 2 0 1 0

In de schaduw van de Parnassus

3

Gelezen 4 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 1 Recensies 0
Literatuur & Romans   Topics 0
Wie wel eens in antiquariaten komt, zal vertrouwd zijn met de aanblik van grote hoeveelheden poëzie van op het eerste gezicht anonieme dichters. Het zijn de kluizenaars, de ploegers van de literatuur, die in het verborgene eindeloos bleven slijpen aan hun verzen.
Waarom is iemand met een overdonderend debuut als Peter Simpelaar niet verder gekomen, de Parnassus op? Waarom zakt een tot driemaal toe bekroond talent als Wim Huyskens weg in de vergetelheid? Hoe komt het dat dichters als Michael Deak, W.J. van der Molen en Bergman het zonder belangstelling moeten stellen? Wat is er geworden van Rabin Gangadin, Harry Mesterom, Dana Hokke, Eddy Evenhuis, Fred Portegies Zwart, Hans Clavin, Leo Herberghs, Johan Joos, Erika Dedinszky, Agnes de Graaf en W.J. van Wouten.
In In de schaduw van de Parnassus gaat Joris van Casteren op zoek naar vergeten dichters uit de laatste decennia van de twintigste eeuw. Hij interviewt ze over hun werk, de periode waarin zij actief publiceerden en over het vreemde poëzievirus dat ze blijft besluipen. Openhartig vertellen de dichters over hun ervaringen met uitgeverijen, hun literaire kennissenkring en de willekeur van literaire geschiedschrijving.
In de schaduw van Parnassus bestaat deels uit de afleveringen van de gelijknamige serie in De Groene Amsterdammer. Behalve nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde gesprekken bevat het boek een prikkelende inleiding waarin de auteur het vaderlandse poëzielandschap met kritische blik overziet.
+


Genre
Literaire non-fictie , Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Literaire non-fictie algemeen
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
11 juni 2002
Laatste editie
11 juni 2002
ISBN
9789044600988 , 9789044623628


Boekinformatie wijzigenReacties op: In de schaduw van de Parnassus

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.