Advertentie
9789460042997_VRK

Jacobs vlucht

13
Gelezen 13 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 22 Favoriet 1 Recensies 2
Non-fictie Newsroom 2 Lijsten 1   Topics 0

Delft, 1562. Als Jacob Rolandus het levenslicht ziet, staan zijn ouders op het punt zich tot de nieuwe, verboden religie te bekeren. De jongen groeit op als vluchteling, is bijna twintig jaar niet veilig. Maar hij ontwikkelt zich en wordt een gevestigd predikant, al blijft het ook dan vechten. Zijn zoon Timotheus kampt met armoede en als klap op de vuurpijl bekeert zijn kleinzoon Jacob, Timotheus' enige zoon, zich tot het katholicisme. Hij had predikant moeten worden, maar springt op een nacht uit het raam en vlucht naar Antwerpen. Daar wordt hij jezuïet. Een ramp!

Jacobs vlucht schildert een intiem portret van drie generaties. Het maakt duidelijk dat het leven als predikant en bekeerling in de verdraagzame Republiek lang niet zo makkelijk en rustig verliep als vaak wordt aangenomen.

Beleef de Gouden Eeuw door de ogen van drie getuigen en hun families. Alle drie maakten ze ellende mee door hun geloof, sloegen op de vlucht en braken met geliefden.

Genre
Geschiedenis & Politiek
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
Laatste editie
28 oktober 2016
ISBN
9789460042997
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,95
E-book prijsvergelijker

Andere media

NRC:

Hebban recensie

    Dick Van der Veen Hebban Recensent

Religie in de Gouden Eeuw: bindmiddel en twistappel

door Dick Van der Veen op 12-10-2017

Een kleermaker in Delft knipt de draad door van het katholicisme, deelt venijnige steken uit en trekt een gereformeerde jas aan. Drie generaties later voelt het bij zijn achterkleinzoon als een dwangbuis. Hij slaat ervoor op de vlucht, bekeert zich tot ‘Rome’ en wordt jezuïet. In de tussenliggende jaren vergaart zijn grootvader internationale roem met een Bijbelvertaling en maakt zijn vader zich...


Lezersrecensies (1)

De Waarhyd of de Vryheydt?

door: Sandra 1 like
In Jacob’s vlucht volgt de lezer drie generaties van de familie Rolandus. Het verhaal begint als de vader van de oude Jacob zich rond 1560 bekeert tot het protestantisme. Dit was een ondergrondse kerk omdat de Nederlanden toen nog geregeerd werden door de katholieke Spanjaarden.’ ‘Jacob is...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook