Advertentie

Kunst is om te huilen

1
Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 1
Non-fictie   Topics 0
Heftige emoties bij het kijken naar kunst.
Flauwvallen voor de Mona Lisa. Huilen van ontroering bij een Mondriaan. Weerzin voelen bij een Picasso. Woedend worden op een schilderij van Rothko. Maar ook: liefdevol een schilderij kussen van Cy Twombly (en dan moeten opdraaien voor de restauratiekosten vanwege de schade door lipstick). Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede.

Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. Al in 1641 schreef Franciscus Junius in De schilder-konst der oude: 'Een geest die oprecht aangedaan en gepassioneerd is, is de enige fontein waaruit zulke heftige emoties vloeien dat de kijker, niet in staat tot enige weerstand, willoos meegevoerd wordt naar waar de kracht van een zo machtige kunst hem wenst te brengen'. In 2014 kwam het Stedelijk Museum in Amsterdam met een heuse 'Mood-App' om de emotionele beleving van kunst te bevorderen. Bezoekers konden daarmee hun gemoedstoestand selecteren - bang, verdrietig, verliefd, open - en vervolgens een route lopen die aansloot bij dit gevoel.

'Kunst is om te huilen' bevat honderden voorbeelden van emotionele reacties op kunstwerken uit 2500 jaar kunstgeschiedenis. Boeiende, verbijsterende en inspirerende reacties, die laten zien dat kunst heel veel in mensen teweeg kan brengen.
Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
197
Uitgeverij
Uitgeverij Lecturis B.V.
ISBN
9789462262645
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door WillemHellinga
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Lezersrecensies (1)

Genieten van genieten

door: WillemHellinga 1 like
Heerlijk boek dat op een vlotte manier de intense kunstbeleving beschrijft. Wie ooit meer dan oppervlakkig geroerd is door om het even welk kunstwerk, zal dit boek in korte tijd uitlezen. Vlot geschreven, veel afbeeldingen en herkenbare feiten. Voor de kunstkenner en nieuwkomer. Bevestigt liefde...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook