Advertentie

Mondialisering!

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Wanneer Eddy Merckx in mei 1978 de fiets aan de haak hangt, wordt het ook in België snel duidelijk dat de publieke belangstelling voor het wielrennen merkelijk afneemt. Door een samenspel van een aantal krachten, komt de internationale wielersport in een neerwaartse spiraal terecht die zijn voortbestaan bedreigt. Een kantelpunt in zijn geschiedenis is aangebroken. Het besef dringt door dat het wielerbestel economisch slechts kan overleven op voorwaarde dat het nieuwe geografische horizonten opzoekt. De wielersport moet de hand uitsteken naar de opkomende globalisering, en in het bijzonder de Amerikaanse markt veroveren.

Dit boek schetst deze ontwikkelingen tegen de achtergrond van de korte wielerloopbaan van Daniël Willems, in die tijd één van de vaandeldragers van de Belgische wielersport. Slechts weinigen zijn erin geslaagd om tijdens hun eerste jaar als beroepsrenner het hele seizoen door op zo’n hoog niveau te presteren. Daniël Willems wordt dan ook onmiddellijk uitgeroepen tot de uitdager bij uitstek van Bernard Hinault en de overige tenoren van het wielerpeloton uit die periode. Maar ook al zal Willems in de jaren nadien nog opmerkelijke prestaties neerzetten, de absolute top waartoe hij voorbestemd leek zal hij nooit bereiken. Meer zelfs, nauwelijks vier jaar later blijkt zijn carrière op een dood punt aanbeland. Wanneer hij nog enkele jaren later het peloton via de achterdeur verlaat, slaat niemand hier nog enige acht op. Maar inmiddels is in de wielersport wel een nieuw tijdperk aangebroken…

Wilfried WILMS (°1952) genoot een juridische opleiding en was professioneel werkzaam als lobbyist bij de Europese instellingen in dienst van de Europese Bankfederatie. Hij publiceerde verschillende juridische wetenschappelijke studies en is daarnaast ook de auteur van ‘Bibliographie cycliste, un guide des livres sur le cyclisme professionel’ (L’Harmattan, 2012), een Franstalige bibliografie van boeken over de professionele wielersport, en van ‘De wielersport en de dood’ (SKRIBIS, 2020).
+


Genre
Lifestyle & Vrije tijd
Sportverhalen
Aantal pagina’s
243
Uitgeverij
Skribis - Nevelland Graphics
Eerste editie
07 augustus 2021
Laatste editie
14 augustus 2021
ISBN
9789463969772


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partnersReacties op: Mondialisering!

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken