'Niet willen weten'
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 0 3 0 2 0 1 0

'Niet willen weten'

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 500.000 Nederlandse jongens en mannen dwangarbeider geweest. Op een bevolking van destijds 9 miljoen was dat een derde van de mannelijke beroepsbevolking, die ver van huis en haard, gedwongen aan het werk was. Vaak in barre leef- en oorlogsomstandigheden. Zeker 30.000 van hen zijn nooit meer thuisgekomen. Zij die na de oorlog weer thuiskwamen, waren zwaar ondervoed en brachten naast allerlei ziekten ook oorlogstrauma’s mee.
Dit deel van onze oorlogsgeschiedenis is tot heden zwaar onderbelicht gebleven. Dat er zo weinig over is gepubliceerd, heeft meerdere achtergronden. Toen de mannen weer thuis kwamen lag ons land in puin. De thuisblijvers hadden zelf veel meegemaakt, de handen moesten uit de mouwen, het land weer opgebouwd. Er was gewoon geen aandacht voor. Later in hun leven hebben ze er zelf ook niet veel over gesproken. Tegen hun kinderen en kleinkinderen zeiden velen over hun dwangarbeid: ‘Nee, dat ga ik niet vertellen, dat wil je niet weten’. En daarnaast wilden ze het zelf ook niet meer naar boven halen.
Vandaar de titel van dit boek ‘Niet willen weten’.
In dit boek heeft Henk van der Linden een groot aantal verhalen van dwangarbeiders bijeengebracht, opdat wij allen weten wat die jongens en mannen destijds is overkomen. Verhalen door henzelf opgeschreven of aan anderen verteld. De meeste afkomstig uit de archieven van lokale heemkundige en historische instellingen.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
320
Uitgeverij
Aspekt B.V., Uitgeverij
Eerste editie
16 mei 2022
Laatste editie
16 mei 2022
ISBN
9789464249163


Boekinformatie wijzigenReacties op: 'Niet willen weten'

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken