Nieuwe kroniek van het geslacht Haselhoff

Albert Hazelhoff Roelof Hazelhoff
In 1992 verscheen de Kroniek van het geslacht Haselhoff. In de jaren daarna heeft de Familiestichting Haselhoff veel nieuwe informatie en foto's ontvangen. En uitgebreid onderzoek in archieven in Nederland, Duitsland, België en de Verenigde Staten en op internet heeft een schat aan informatie over de familie Haselhoff en haar geschiedenis opgeleverd. Hoog tijd dus voor een nieuw boek.

De erf- en familienaam Haselhof(f) is al eeuwen oud. Boerenerven met de naam Haselhof(f) vinden we al in geschreven bronnen uit de 12de eeuw. In de eeuwen daarna komen er steeds meer Haselhof(f)-erven in Duitsland, vooral in Beieren en Westfalen, maar ook in Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië. Een aantal ervan draagt de naam nog steeds en sommige zijn zelfs uitgegroeid tot gehuchten of kleine dorpen. De familienaam Haselhof(f) komen we voor het eerst tegen in de 13de eeuw. Vooral in Westfalen, rondom Dortmund en Borken, gaan boerenfamilies de naam van hun erf als familienaam gebruiken, ook degenen die het erf verlaten om zich elders te vestigen.
Begin 17de eeuw trekken de eerste Haselhoffs naar Nederland, als huursoldaat in het Staatse leger om tegen de Spanjaarden te vechten of op zoek naar werk, bijvoorbeeld bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Uit deze immigranten zijn de Nederlandse families Haselhof(f), Hazelhof(f), Ha(s)zelhof(f), Haselhoff Lich Kasteleijn, Hazelhoff Heeres en Hazelhoff Roelfzema voortgekomen.
Er wonen nu ruim 600 personen met een van deze naamvarianten in Nederland. Anderen zijn uitgewaaierd naar onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië en Argentinië.
In de Nieuwe Kroniek van het geslacht Haselhoff beschrijven de auteurs de ontstaansgeschiedenis van de erven en families en zijn de genealogieën van de in Nederland (en gedeeltelijk ook in het buitenland) wonende families zo volledig mogelijk tot medio 2010 geactualiseerd.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Nieuwe kroniek van het geslacht Haselhoff het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Reageren op Nieuwe kroniek van het geslacht Haselhoff