Advertentie

Pest en cholera

7

Gelezen 7 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 12 Favoriet 0 Recensies 2
  Topics 0

Een bloedstollende geschiedenis van de geneeskunde...
Het is verbluffend wat de geneeskunde tegenwoordig allemaal kan, maar hoe kwam je vroeger van kleine kwalen of heuse epidemieën af? Tot in de 19de eeuw pasten dokters allerlei onwaarschijnlijke methodes toe, van bloedzuigers tot medicijnen op basis van uitwerpselen. Je laten behandelen of niet? Dikwijls was het kiezen tussen de pest en de cholera.
In de loop der tijden teisterde een waaier aan infecties de mensheid: jicht, scheurbuik, de pest, syfilis, lepra, tuberculose, pokken, mazelen, tyfus, gele koorts, malaria, cholera, epilepsie, hysterie… De remedies waren vaak erger dan de ziekten zelf.
In de renaissance ontstonden de eerste moderne medische praktijken, zoals het gebruik van afbinddraad bij amputaties. Het was echter wachten op een pionier als Louis Pasteur voordat wetenschappelijk verantwoorde behandelingen hun intrede deden en vaccinaties of sterilisatie van medische instrumenten ingeburgerd raakten.
Doorspekt met anekdotes, biedt Pest en cholera een fascinerend overzicht van allerlei afschuwelijke ziekten en hoe ze vroeger werden behandeld. Het stemt je ontzettend dankbaar voor de vooruitgang die de medische wetenschap intussen heeft geboekt.

+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
WPG Uitgevers Belgie NV
Eerste editie
04 september 2019
Laatste editie
16 september 2019
ISBN
9789059089815


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (2)

Keuze van de redactie

Een interessant, bizar en fascinerend verslag

door: Silvia van Gimst 6 reacties

Pas in de renaissance ontstonden de eerste moderne medische praktijken. Daarvoor vertrouwden doctoren, voor zover je ze zo kon noemen, op bijgeloof en aannames om hun patiënten te genezen. Het is verbluffend wat de geneeskunde tegenwoordig allemaal kan, maar hoe kwam je vroeger van je kwaaltjes af?...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Pest en cholera

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken