Advertentie

Set: Zul oes Sunterklaos wel kommen + Midwintertradities in Drenthe

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Beschikbaar in beperkte oplage: een unieke set boeken over de najaarstradities in Drenthe.

"Zul oes Sunterkloas wel kommen" en "Midwintertradities in Drenthe" geven tezamen een omvangrijk beeld van de gebruiken in Drenthe in de winterperiode. Naast historische en volkskundige beschrijvingen bevatten de boeken bijzonder beeldmateriaal en niet eerder gepubliceerde verhalen, zoals een Drentse bewerking van A Christmas Carol.

"Zul oes Sunterkoas wel kommen" vertelt over de Drentse Sinterklaastraditie van de afgelopen eeuwen. In de eerste decennia van de twintigste eeuw bestonden er nog grote regionale en sociale verschillen in de viering van het Sinterklaasfeest. Pakjesavond was bijvoorbeeld een stedelijk verschijnsel dat op het platteland nauwelijks voorkwam. Daar bestonden nog allerlei wilde vormen: het Klaasjagen, Zwarte Klazen en Sunterklaoslopen.

"Midwintertradities in Drenthe" gaat in op de verschillende gebruiken in de periode van 5 december tot en met 2 februari (Maria Lichtmis). Het boek laat zien dat tradities veranderen, dat ze verdwijnen (katknuppelen), maar dat er ook weer nieuwe gebruiken ontstaan (nieuwjaarsduik). Van veel midwintergebruiken kent men de achtergrond en betekenis niet; in dit boek worden ze vanuit een historisch en volkskundig perspectief verklaard. Het boek bevat daarnaast o.a. Drentse bewerkingen van de verhalen A Christmas Carol en Het meisje met de zwavelstokjes.

Uiteraard zijn de boeken ook los verkrijgbaar.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Regionale stadsgeschiedenis
Aantal pagina’s
384
Uitgeverij
Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV
Eerste editie
12 oktober 2020
Laatste editie
19 oktober 2020
ISBN
9789023257882


Boekinformatie wijzigen

Advertentie


Reacties op: Set: Zul oes Sunterklaos wel kommen + Midwintertradities in Drenthe

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.