Grenzen aan de tolerantie

0

Na de terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York, de moord op Pim Fortuyn en het felle debat over de integratie van allochtonen in Nederland is het begrip tolerantie weer uiterst actueel. Tot dan toe was de liberale opvatting over tolerantie politiek correct: alles mag als iemand anders er maar geen hinder van ondervindt. Nu dreigen bevolkingsgroepen, volkeren en religies te botsen zoals in een ver verleden of in verre landen.
Nederland heeft een naam als het gaat om tolerantie: Erasmus, Hugo de Groot en Spinoza werden beroemd door hun strijd tegen intolerantie. Maar nu leeft het gevoel dat tolerantie te ver is doorgeschoten. Intolerantie moet terugkeren. De grenzen van de tolerantie lijken bereikt.
Wil Derkse (filosoof), Arthur Eyffinger (rechtshistoricus) en Miriam van Reijen (filosoof) gaan in op de grenzen van tolerantie bij de grote Nederlandse traditie van Erasmus, Hugo de Groot en Spinoza. Marcel Becker (filosoof), Bas van Stokkom (socioloog) en Theo de Wit(filosoof) schrijven over de grenzen van tolerantie in de actualiteit.
De bundel verschijnt naar aanleiding van de lezingenreeks Tot hier! De grenzen van tolerantie in de traditie van Erasmus, Hugo de Groot en Spinoza die het Soeterbeeck Programma ontwikkelde.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
125
Laatste editie
12 maart 2004
Uitgeverij
Uitgeverij Damon B.V.
ISBN
9789055735198
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic