Dood of wederopstanding ?

0

Zo opzienbarend als de opkomst van christelijke politieke partijen ruim een eeuw geleden was, zo geruisloos lijkt nu hun neergang. In 1965 telde het Nederlandse parlement tachtig christelijke zetels, sinds de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 nog achtentwintig. Is het einde van de christelijke politiek in zicht?
Deze ontkerstening van het Nederlandse parlement is een afspiegeling van de ontkerkelijking en de deconfessionalisering van de maatschappij als geheel. Deze bundel onderzoekt hoe het christendom nog van waarde kan zijn voor de politiek en hoe christelijke politiek een zinvolle betekenis kan krijgen. De christelijke traditie belemmert politiek niet, maar schept juist ruimte voor betekenisvolle en waardevolle politiek, zo luidt de stelling. Het eerste deel van de bundel gaat over de waarde van een civiele religie voor de samenleving. Het tweede deel analyseert de politisering van religie gedurende het laatste decennium. In het laatste deel staat de ontwikkeling van een nieuwe, systematische positie van christelijke politiek centraal.
Met bijdragen van: Govert Buijs, Wim van de Donk, Eginhard Meijering, Herman Paul, Bart Wallet en Theo de Wit.

Pieter Jan Dijkman is hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen, het kwartaalblad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Erik Borgman is hoogleraar theologie aan de Universiteit van Tilburg. Paul van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
30 oktober 2012
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789461052025
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic