Inzicht en toezicht

0

Kritische vragen bij de alomtegenwoordige blik van digitaal toezicht.
Nieuwe technieken maken het opslaan en verwerken van informatie eenvoudiger. Sterker nog: ze maken de weg vrij om gegevens vast te leggen voordat duidelijk is welk inzicht we eigenlijk nastreven. Toezicht wint zo terrein ten opzichte van de kennisverwerving. Voorbeelden van toenemend toezicht zijn elektronische dossiers over burgers, informatievergaring door de politie en in private initiatieven zoals Google Earth. Deze systemen maken het mogelijk om op grote schaal verbanden te ontdekken en afwijkingen op te sporen, zonder dat er duidelijke kennisvragen aan vooraf gaan. De relatie tussen inzicht en toezicht is bepalend voor hoe we met de verzamelde kennis omgaan. Ligt de nadruk daarbij op inzicht, overzicht, toezicht, of nog iets anders?
Dit Jaarboek KennisSamenleving 2010 stelt kritische vragen bij de alomtegenwoordige blik van toezicht. Het draagt ideeën aan om deze in de toekomst anders te richten, zodat inzicht en toezicht in balans kunnen blijven.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
205
Laatste editie
24 september 2010
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789052603841
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic