Wereldvreemd in Vlaanderen

0

In Vlaanderen kunnen de academici, denkers en onderzoekers die dit boek schreven makkelijk worden weggezet als wereldvreemde dromers.
Vlaanderen leeft in de hype van de zelfstandigheid, van de onafhankelijkheid, van het zelf beter en anders doen. Politiek en media draaien rond de vragen of het confederalisme dan wel het separatisme zal zegevieren, en of een rechtse regering aan de macht kan komen, en hoe dat dan zal gebeuren.
Dit boek staat dwars op die bekommernis. Met een duidelijke stelling over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen.
Want alleen op Vlaamse schaal is een linkse politiek niet mogelijk. Het Vlaams-nationalisme kan niet anders dan neoliberaal en conservatief zijn. Omdat de mondiale krachtsverhoudingen de politieke niveaus herbepalen is een Belgische én Europese én mondiale én stedelijke visie noodzakelijk. De auteurs duiden nieuwe breuklijnen voor een progressieve politiek aan en behandelen verschillende hete hangijzers: duurzame transitie, sociaal beleid, stedelijk samenleven, superdiversiteit, vernieuwde democratie.
Een boek aan de andere kant van het spectrum. Vanuit de wereld bekeken lijkt de Vlaamse politiek wel wereldvreemd.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
316
Laatste editie
22 oktober 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Epo
ISBN
9789491297977 , 9789491297960
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic