Allesbehalve een held

6

Allesbehalve een held vertelt het levensverhaal van Robert Mohwinkel. De jongeman van nederige komaf doorloopt het gymnasium, de Hitlerjugend en een opleiding tot scheepsmakelaar om vervolgens naar het front te worden gestuurd. Hij begaat als soldaat geen wandaden, doorstaat heelhuids Russische krijgsgevangenschap en zorgt er angstvallig voor nooit uit de toon te vallen. In het veranderde, naoorlogse Duitsland lukt het de hypercorrecte kantoorbediende de positie te bereiken waar hij zijn leven lang op aanstuurde.
Rudolf Lorenzen, generatiegenoot en vriend van Günter Grass, zet in zijn groots opgezette ontwikkelingsroman zijn eigen tijd te kijk. De perfecte opportunist Robert Mohwinkel, die de heersende macht doorziet en er zich voortdurend tegenover indekt, is een held van opvallend moderne snit en een klassieke verliezer ineen. In hem heeft Lorenzen de stuitende 'normaliteit' en de onverstoorbaarheid waarmee de gemiddelde Duitser na de gruwelijke realiteit van de oorlog de draad weer oppakte, als nooit tevoren verbeeld.
Niemand heeft de twee periodes, oorlog én Wirtschaftswunder, zo als één verhaal verteld, en de sfeer van naoorlogs Duitsland pakkender, realistischer en amusanter beschreven dan Rudolf Lorenzen.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
08 maart 2007
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029563468 , 9789029565516
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic