Bevrijdende vrijheid

0Dichtbundel over verwondering, bewondering, frustraties en levensgenot van een gestileerd dichter die ook in beeldtaal denkt

verlang en streef er naar om te participeren en/of te anticiperen op de diverse emotionele golven, én hun gevolgen, in onze samenleving.
Sociaal, politiek, maatschappelijk geëngageerd wil ik zijn.
Vanuit die doelstellingen beleef en creëer ik kunst. Dat kan politiek en maatschappelijk provocerend uitnodigend zijn (volgens sommigen gewaag ik mij soms zelfs pamflettair) maar ook puur esthetisch zijn. Jawel, zelfs ‘de kunst voor de kunst’ kan volgens mij heel sterk maatschappelijk uitdagend zijn.
Afhankelijk van mijn inhoudelijke en artistieke behoeften bespeel en dompel ik mijn artistieke creativiteit in verschillende stijlen, ‘bezondig’ ik mij regelmatig ook aan mixen van stijlen en disciplines.
Ik heb geen specifieke uitingsvoorkeuren, eerder zoek ik naar complementariteit. Vandaar dat ik zowel graag creëer via fotografie, video, schrijven als via performen en acteren.
Tot mijn spijt heb ik onvoldoende geïnvesteerd in het leren creëren van muziek. Bijgevolg moet ik mij hierbij beperken tot het registreren en manipuleren van klanken, geluiden en bestaande muziek.
Mijn tekst- en beeldstilismen getuigen van mijn verwondering, bewondering, frustraties en levensgenot.
Mijn werk helpt me om scherp en verontwaardigd te blijven.
Verontwaardiging?
Ja, verontwaardigd wil ik blijven
Bij hoogmoed en arrogantie
Bij apathie en machtsmisbruik
Bij onrecht en wreedheid
Verontwaardigd met hart en geest Luid & Krachtig
Je vindt in mijn stilismen sporen van mijn intieme ‘ik’ , maar ook van mijn waarnemen, van mijn reacties op die waarnemingen. Soms zijn ze passioneel. Soms nuchter en hard. Soms zelfs cynisch en sarcastisch.
En toch, toch houden ze ook telkens een uitnodiging in. Een verzoek tot betrokkenheid ten opzichte van de gebeurtenissen. Een uitdaging tot empathie en uitdrukking van gevoelens.
Scherp stellen om te nuanceren. Maar vooral om te bewegen naar een samenleving, waarin men elkaar zoveel mogelijk respecteert en ruimte geeft. Evolutie stimulerend naar een constructief-kritische en tevens solidaire maatschappij. Verlangend naar een Vrijheid die Bevrijd, die zich afkeert van uitbuiting en onderdrukking.
Bij dit streven ervaar ik kunst als één van mijn voornaamste instrumenten.
gustaaf de meersman
videokontakt.gdm@telenet.be

Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
86
Laatste editie
10 april 2016
Uitgeverij
Stefaan Van Laere/Uitgeverij Partizaan
ISBN
9789492007391

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic