Civilisatie 1914-1917

1

Met Civilisatie 1914-1917, dat geprezen werd door André Gide en bekroond met de Prix Goncourt, schaarde Duhamel zich naast Barbusse en Dorgelès onder de belangrijkste Franse schrijvers-getuigen van de Grote Oorlog. Gedurende de hele Eerste Wereldoorlog, 51 maanden lang, was Georges Duhamel, een toen al gevestigd schrijver, actief als chirurg in een veldhospitaal pal achter het front. Met gevaar voor eigen leven voerde hij meer dan 2300 operaties uit en verzorgde meer dan 4000 gewonden.
Duhamel is een van de weinige artsen die hun frontervaringen te boek hebben gesteld, en wel onder het motto dat je pas in het hospitaal ziet wat oorlog inhoudt. Naast ironische schilderingen van de militaire bureaucratie en hiërarchie voert Civilisatie een kritiek in zich op de technologische `beschaving die de ontmenselijkte artillerieoorlog heeft mogelijk gemaakt.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
M. Claessens
Laatste editie
24 februari 2007
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029564298
Bestel dit boek vanaf  €25,99 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

Wrang en ongemakkelijk

door: Mathieu Gyssels 1 like
Duhamel was arts in de Eerste Wereldoorlog, dus zijn boek is een relaas vanuit het veldhospitaal. Wrang zijn de verhalen, schrijnend de pijn van de soldaten, die je als lezer bijna meevoelt. De titel is cynisch bedoeld, sarcastisch bijna. Het boek gaat net over dingen waar de beschaving zich dood...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic