Coöperatief ondernemen in België. Theorie en praktijk

,

0

Het is ondertussen meer dan 150 jaar geleden dat de eerste coöperaties werden opgericht om de levensstandaard van arbeiders en boeren te verbeteren. De jongste jaren begint men coöperatief ondernemen echter opnieuw te ontdekken als hefboom om gemeenschappelijke problemen door samenwerking op te lossen. Zo komen we in België vandaag de dag coöperaties tegen in onder meer de landbouwsector, de financiële sector, de detailhandel, nutssectoren en bij vrije en creatieve beroepen. Dit boek combineert inzichten uit theorie en praktijk om een familieportret te schetsen van coöperatieve ondernemingen in België. De erkende coöperaties zouden we tot het ‘kerngezin’ van deze familie kunnen rekenen, maar we gaan in dit boek ook op zoek naar nabije verwanten. Naast een inleiding tot coöperatief ondernemen alswerkwijze en coöperaties als organisatievorm bevat het een profielschets van erkende coöperaties, vennootschappen met sociaal oogmerk en andere vormen van organisaties die op coöperatieve wijze ondernemen. We overstijgen daarbij de traditionele ideologische invulling van coöperatief ondernemen en richten onze aandacht op hedendaagse maatschappelijke uitdagingen waar coöperatief ondernemen een oplossing kan bieden.
Over de auteurs:
Wim Van Opstal, Caroline Gijselinckx en Patrick Develtere zijn respectievelijk senior onderzoeker, onderzoeksleider en directeur aan het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij staan ook in voor het Cera Steunpunt CoöperatiefOndernemen.
Sybille Mertens is onderzoeksleider aan het Centre d’Economie Sociale (CES) van de Universiteit van Luik en coördineert de Chaire Cera `Entrepreneuriat et Management en Economie Sociale`.
Anne Dujardin en Inne Wyns waren in de loop van het onderzoek wetenschappelijk medewerker aan het CES en het HIVA.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
26 november 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033473210

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 10,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 10,00
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic