Dankzij de oorlog

8

Lijsten 1 Spots 1

Tomer Pawlicki schreef met Dankzij de oorlog een tragikomische, autobiografische roman over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de derde generatie. Pawlicki studeerde in 2011 af aan de toneelschool in Arnhem. In het seizoen 2014-2015 speelde hij de solovoorstelling Dankzij de oorlog, die lovende recensies kreeg.

Is de Tweede Wereldoorlog ergens goed voor geweest? Die vraag stelt de vijfentwintigjarige Tomer zich. Tomer is joods. Hij voelt zich geen slachtoffer maar volgens de mensen om hem heen is hij dat wel. Feit is dat hij bestaat dankzij de oorlog. Op zoek naar antwoorden komt Tomer uit bij zijn moeder, maar zij kan hem niks vertellen over haar joodse familiegeschiedenis. Liever wil ze steeds opnieuw horen dat hij van haar houdt. Zijn vader communiceert slechts door middel van oneliners uit actiefilms uit de jaren tachtig en draagt zijn zoon op om zo veel mogelijk op Arnold Schwarzenegger te lijken. Dan ontvangt Tomer onverwacht een brief van zijn oma, die de concentratiekampen heeft overleefd. In de briefwisseling die volgt, dwingt hij haar haar vooroordelen over de betekenis van de oorlog voor de tweede en derde generatie te herzien.

Dankzij de oorlog is een roman over herdenken versus vergeten en over het zoeken naar een identiteit. Op schrijnende doch tragikomische wijze laat Tomer Pawlicki (derde generatie) zien wat het betekent om te leven dankzij de oorlog. En daar blij om te zijn.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
21 april 2017
Uitgeverij
Ambo|Anthos
ISBN
9789026331879 , 9789026331886


Artikelen over Dankzij de oorlog

Zo zondag #18: Tomer Pawlicki
23 april 2017 6 likes
  Meer artikelen


Door lezers

Hebban Proza Pitch / Proza Pitch: Tomer Pawlicki
30 april 2017
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 12,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 12,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Hebban recensie

    Guy Doms Hebban Recensent

‘Dankzij’ en ‘wat als’; dit zijn de codewoorden

door Guy Doms op 04-05-2017

"Is de Tweede Wereldoorlog ergens goed voor geweest? Voordat jij hier antwoord op geeft, geef ik jou alvast mijn antwoord: ja, de oorlog is ergens goed voor geweest. Anders kon ik mezelf deze vraag niet stellen. Was ik nooit geboren. Ik stond erbij stil dat dankzij die gebeurtenis er een reeks andere gebeurtenissen plaatsvond die anders nooit had kunnen plaatsvinden. Dat Hitler in 1939 Polen...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic