De avant-gardisten

De avant-gardisten

1
Rank 2292 Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 7 Favoriet 1 Recensies 0
  Topics 0
Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Rusland en de wereld zullen nooit meer hetzelfde zijn.
Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting’. Deze ‘avant-gardisten’ willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht!
Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef.
Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat.
De avant-gardisten is het eerste boek waarin deze verbijsterende geschiedenis in zijn geheel is beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.

Sjeng Scheijen (1972) is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times, The New Yorker en The Sunday Times.

Lof voor Sergej Diaghilev:
‘Een overweldigend boek, briljant geschreven.’
Michel Krielaars, NRC Handelsblad

‘Een panoramisch werk... Wat een overdonderend boek.’
Pieter Waterdrinker, Vrij Nederland

‘Scheijens nieuwe inzichten zijn een ware beeldenstorm. Een bewonderenswaardig boek.’
The New Yorker

‘Een bewonderenswaardige biografische studie.’
The Times Literary Supplement

Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
480
Uitgeverij
Bert Bakker
Laatste editie
31 mei 2017
ISBN
9789035140042 , 9789035140042
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 37,50
E-book prijsvergelijker
Advertentie