De dochter van de smid

2

Gül, de dochter van de smid, is zachtmoedig, goudeerlijk, vlijtig en meegaand. Té meegaand eigenlijk. Haar eigen dromen en verlangens tellen nauwelijks. Haar vader en brutale zusje Melike zien haar soms meewarig aan. Toch zijn er genoeg momenten dat ze voor zichzelf opkomt. Wanneer ze een jurk voor zichzelf wil, wanneer ze haar schoonmoeder laat weten dat ze zich niet langer als enige in huis wil uitsloven, wanneer ze haar man overhaalt om met haar naar de film te gaan. Wanneer ze het roken ontdekt. Terwijl Gül haar weg zoekt, verandert de wereld om haar heen, en daarmee verandert ook haar leven. Haar angsten en verlangens weerspiegelen de manier waarop in de warme geborgenheid van het Anatolische familieleven langzaam maar zeker het moderne leven doordringt. Op poëtische en lichtvoetige wijze weet Özdogan in De dochter van de smid niet alleen een familie, maar een tijdperk en een manier van leven te portretteren, zonder te oordelen, alleen door te verbeelden.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Ingeborg Lesener
Laatste editie
01 februari 2011
Uitgeverij
Uitgeverij Van Gennep B.V.
ISBN
9789055154784
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Van meisje naar getrouwde vrouw

door: Kaj Peters 2 likes
Selim Özdogan schreef met 'Die Tochter des Schmieds' (2005) een subtiel, klein streekverhaal over een smidsfamilie in Anatolië. De grote levensthema's trekken voorbij: geboorte en dood, het verstrijken van de verschillende seizoenen, periodes van economische voorspoed en malaise. Özdogan weet op...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic