De misdaad en het zwijgen

2

Artikelen 1

Jedwabne 1941, de levende herinnering aan een pogrom in Polen

Op 10 juli 1941 werd in het Poolse stadje Jedwabne een afschuwelijke misdaad begaan. Vroeg in de middag werd de Joodse bevolking van het stadje bevolen hun huizen te verlaten en naar het belangrijkste plein te marcheren. Aan het eind van de dag waren de meesten van hen dood. Het was een bloedbad van een verbijsterende omvang, dat alom veroordeeld werd. Slechts een paar mensen werden voor het gerecht gesleept voor hun aandeel in de gruweldaad. De waarheid over wat er die dag werkelijk gebeurd was, zou meer dan zestig jaar verborgen gehouden worden.

De misdaad en het zwijgen is deels geschiedenis, deels herinneringen, deels onderzoek. Het bevat de toedracht van de gebeurtenissen van die dag, opgetekend door de bekroonde journaliste Anna Bikont. Het vormt zowel het verslag van de wreedheden, zoals verteld door overlevenden en getuigen, als een portret van een Pools stadje dat de zwarte bladzij uit zijn verleden probeert te verwerken. Met aandacht voor het gezichtspunt van helden maar ook van daders, stelt Bikont te boek waar de explosieve Jodenhaat vandaan komt, welke fabeltjes de verdrongen herinneringen maskeren, hoe destructief die zijn en wat er met een samenleving gebeurt die weigert een weerzinwekkende waarheid te accepteren.

'Een van de belangrijkste en meest aangrijpende boeken van de laatste tien jaar.' Ryszard Kapuscinski

De misdaad en het zwijgen is een monumentaal, razend knap opgebouwd en zeer aangrijpend boek - en een wezenlijke bijdrage aan de literatuur over de Holocaust.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
624
Laatste editie
09 juli 2016
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046820391 , 9789046820698


Artikelen over De misdaad en het zwijgen

Hebban Sterrenparade (36)
25 september 2016 3 likes
  Meer artikelen

Lezersrecensies (1)

“Zuiver de Polen van de Joden, Heer”

1 like
“Zuiver de Polen van de Joden, Heer.” Huiveringwekkend, onthutsend, aangrijpend, schokkend. Oost Polen en de pogroms daar die tegen de Joden plaatsvonden door de Polen zelf (o.m. Jedwabne/Radzilow/Wasosz/Bzury). De grove misdaad en het ongelofelijke zwijgen hierover tot rechtuit ontkenning...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic