De rafelranden van Europa

6

Artikelen 1

De nieuwe voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei bij zijn aantreden dat Europa z’n grenzen moet verdedigen: ‘Politics has returned to Europe, history is back.’ Van de Russische president Vladimir Poetin wordt gezegd dat hij ‘negentiende-eeuwse politiek’ bedrijft. Begrippen als ‘invloedssfeer’ en ‘machtsbalans’ zijn terug van weggeweest. Geopolitiek staat weer volop in de belangstelling.

Hoe zit het eigenlijk met die grenzen van Europa? Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en dan zijn er nog vele, vele binnengrenzen. Al deze grenzen zijn aan verandering onderhevig geweest. Sommige nog steeds. Hoe bedreef men geopolitiek in de negentiende eeuw en daarvoor? Wat zijn de langere lijnen die je kunt trekken? In hoeverre zijn de drijfveren van de spelers op het Europese toneel al eeuwenoud? Zitten grensconflicten in het dna van de wereldkaart?

In De rafelranden van Europa plaatst Ivo van de Wijdeven actuele onderwerpen in een historische context. Hij vertelt het verhaal achter het nieuws dat de lezer dagelijks voorgeschoteld krijgt in kranten en televisiejournaal.

Ivo van de Wijdeven (1979) is politiek analist. Hij schrijft historische artikelen voor Geschiedenis Magazine en Historisch Nieuwsblad over uiteenlopende onderwerpen als de drijfveren van het Russische imperialisme, de Eerste Anglo-Afghaanse Oorlog (1839-1842), de Iraans-Amerikaanse relatie sinds 1953 en het hervormingsbeleid van Deng Xiaoping. Artikelen die actuele ontwikkelingen in een historische context plaatsen.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
07 januari 2016
Uitgeverij
Spectrum
ISBN
9789000347421 , 9789000347438


Artikelen over De rafelranden van Europa

Hebban Sterrenparade (16)
08 mei 2016 2 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 22,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 22,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €13,99 bijHebban recensie

    Dick Van der Veen Hebban Recensent

Alleen gelijkgericht Europa kan dreiging van buiten weerstaan

door Dick Van der Veen op 15-02-2016

Ivo van de Wijdeven beschrijft in De Rafelranden van Europa hetgeen zich door de eeuwen heen rondom en in dit werelddeel afspeelt. Hij legt daarvoor Rusland,  het Ottomaanse Rijk en Afrika onder de loep om in een afsluitend hoofdstuk de effecten ervan op Europa te meten. Gekoppeld aan een toekomstvisie.

De verschuivingen in de machtscentra rijgen zich aaneen. Een grootvorst van Moskou moet het in...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic