De vader van een moordenaar

8

Artikelen 2

In mei 1928 wordt Franz Kien, het alter ego van Alfred Andersch, van het gerenommeerde Wittelsbacher-gymnasium in München verwijderd. Een les Grieks werd hem noodlottig, toen onverwacht de rector, de 'Rex', de klas binnenkwam. Veertig minuten lang nam hij de les van de meester over.

Ademloos volgen wij de les van de joviale Rex, een 'intellectuele scherpschutter', die onmiddellijk doorheeft dat de leraar Grieks expres alleen zijn beste scholieren naar voren roept voor deze onverwachte inspectie. Maar dan start een leerling, de arrogante jonge baron Greiff, een tegenoffensief en hij begint de Rex retorisch uit te dagen, net zolang tot die zijn zwaarste wapen moet hanteren: permanente schorsing. En dat is nog maar het begin. Meer en meer houden wij ons hart vast als de les een jachtpartij wordt, en de rector erin slaagt om de leerlingen, de nietsvermoedende herten, recht in zijn vizier te krijgen.

Franz Kien sympathiseert in het begin met de rector, omdat de leraar Grieks nu eindelijk een keer voor schut gezet wordt. En omdat Franz en de Rex een gezamenlijke vijand hebben: de zoon van de rector, Heinrich Himmler, die bij de nazi's carrière begint te maken. Maar als de Rex tien minuten voor het einde van de les uitgerekend Franz naar het schoolboord roept, verandert de situatie voor de hele klas dramatisch.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
01 februari 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059366398 , 9789059366411


Artikelen over De vader van een moordenaar

Hebban Sterrenparade (7)
06 maart 2016 3 likes
Hebban Sterrenparade (5)
21 februari 2016 1 like
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (2)

Psychologische oorlogvoering

door: Els Lens 1 like
De novelle “De vader van een moordenaar” van Alfred Andersch speelt zich af in één lesuur in een middelbare school, in mei 1928. De rector, de “Rex”, komt onverwacht de klas binnen, om te inspecteren hoe ver het staat met hun kennis van het Grieks. De rector is een strenge man, met een...

Alfred Andersch - De vader van een moordenaar

door: Erik Hoekstra 1 like
'Vertellen, herinneren is altijd subjectief, maar onwaar is het daarom niet' - Alfred Andersch Ik las zojuist de novelle 'De vader van een moordenaar' van de, mij volstrekt onbekende, duitse auteur Alfred Andersch. Een puntgave vertelling in de vorm van een autobiografische herinnering; geschreven...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic