Een omgekeerd generatieconflict? De jeugd verdient de toekomst

0

Een omgekeerd generatieconflict? De jeugd verdient de toekomst.
Ton Notton (red.)

Er broeit altijd wel wat tussen de generaties. Leeftijdsgroepen lijken zich van elkaar te onderscheiden door de kansen die ze in de schoot krijgen geworpen of die ze met moeite grijpen.

De ene generatie krijgt de wind in de rug, de andere heeft de 'ligging in de tijd' tegen. Geluk gehad of pech. Neem de crisis van de jaren dertig, of de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de korte economische bloei aan het eind van de vorige eeuw. Die verschillen wekken verbazing en irritatie. Mensen worden erop aangesproken dat ze tot een bepaaide generatie behoren. Met een zekere regelmaat is de vraag aan de orde van de intergenerationele solidariteit.

Het zal toch niet de 'generatiesociologie' van de twintigste eeuw zijn die de leeftijdscohorten tegen elkaar opzet? Zijn het wel zulke gesloten colonnes, toen en nu? Wat vandaag opvalt, is het ongeduld van de ouderen met de jonge generatie. Toen, in de jaren zestig, was het precies andersom. Broeit er een omgekeerd generatieconflict? Krijgt de jeugd wel de toekomst die ze verdient?

Dat zijn vragen in het eerste deel van dit boek. Sociologen, politicologen, pedagogen en journalisten slijpen de pen. Het resultaat is een mooi panorama. Het tweede deel presenteert enkele projecten die de jonge generatie willen voorbereiden op haar toekomst en die van de stad. Bij al deze projecten is de Hogeschool Rotterdam betrokken. Hebben die jongeren in de enige stad die vergrijst én vergroent al een generatie-etiket of is het genoeg om vast te stellen dat ze voor meer dan de helft allochtoon is en weinig kansen krijgt? Doen onderwijzers, leraren, jongerenwerkers, beleidsmakers, scholen en 'de politiek' het goed? Deel drie ten slotte werpt een licht op de opleidingen van zulke sociale en pedagogische stadsprofessionals.

Over de auteur(s):
Paul de Beer, Jan Bekker, Hans van den Broek, Lenie van den Bulk, Frans Fransen, Leonard Geluk, Menno Hurenkamp, Sjoerd de Jong, Hans-Jan Kuipers, S. Montag, Evert Nieuwenhuis, Ton Notten (redactie), Wouter Pols, Herman Soppe, Frans Spierings, Erik Trinconi, Mieke de Wit en Toby Witte.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
31 januari 2006
Uitgeverij
Garant Uitgevers
ISBN
9789044119572

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,90
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,90
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic