Eenzaam sterven ?

0

Hoe kun je de stervende mens en zijn naaste nabij zijn?
Een analyse van elf gesprekken tussen hulpverleners, patiënten en hun naasten.

De periode van terminaal ziek zijn, is soms een van de eenzaamste in een mensenleven. Want iemand die weet dat hij moet sterven, weet dat hij of zij die weg uiteindelijk alleen moet gaan. Nabijheid en inlevende communicatie met naasten en helpers kunnen de eenzaamheid enigszins opheffen. Onbegrip of onzorgvuldige communicatie vergroten juist onnodig de eenzaamheid. Goede communicatie in de palliatieve zorg is dus echt van 'levensbelang'.

Hoe kun je de eenzame weg van de patiënt en zijn naasten verlichten? Hoe kun je de nabijheid intensiveren? Hoe vang je signalen van eenzaamheid op, ook al zijn ze verpakt in ontkenning, opstandigheid, vertwijfeling, wroeging? Dit boek geeft aanknopingspunten om deze signalen te ontdoen van hun schil en te verstaan in hun kern.

Een analyse van elf gesprekken tussen hulpverleners, patiënten en hun naasten. Een uitdaging tot reflectie over wat er (niet) gebeurt in onze communicatie. Een bevestiging voor begeleiders. Een ondersteuning, ook voor de stervenden en hun naasten.

ARTHUR POLSPOEL, docent pastoraaltheologie en supervisor aan de Theologische Faculteit Tilburg, verzorgt lezingen, symposia en cursussen rond rouw en terminale zorg. Bij Davidsfonds/Leuven publiceerde hij Wenen om het verloren ik, over rouwverwerking.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
04 januari 2012
Uitgeverij
DAVIDSFONDS-KOK
ISBN
9789080829053
Bestel dit boek vanaf  €20,00 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic