Eindeloos hetzelfde en geen ogenblik gelijk

0

In EINDELOOS HETZELFDE EN GEEN OGENBLIK GELIJK wordt het werk belicht dat beeldend kunstenaar LAM DE WOLF in de periode 2010-2014 maakte. Eerder verscheen het boek LAM DE WOLF MONUMENTAAL EN DICHTBIJ, een overzicht van haar werk uit de jaren 1989-2009.

Met nieuwe monumentale, conceptuele werken borduurde Lam de Wolf onder meer voort op haar thema 'Handcomputer'. Zo componeerde zij in 2010 en 2011 zogenoemde LIJNWOORDEN, waarbij zij op de wand een woord uitbeeldt, dat ze in witte lijnen herhaalt om het te benadrukken. Hierdoor ontstaan witte, monochrome lijnreliëfs van woorden. Woorden spelen een belangrijke rol in haar werk. 'De behoefte om door middel van woorden iets te kunnen meedelen werkt bevrijdend. Het isoleren van woorden geeft je de mogelijkheid ze opnieuw te zien. Ik borduurde ze en niette ze eerder op zakdoeken, IJzeren woorden, en op rokken, Sinnerokken. (...) Het benoemen van het alledaagse door WOORD-taal en het groeperen ervan in composities door BEELD-taal maakt alert, bewust, aandachtig en gevoelig', aldus Lam de Wolf.
In haar werk 'Wolk' is het beeldelement dat herhaald wordt om de wolk te maken geen lijn meer, maar een 'propje' van kalkpapier, met het gedrukte woord 'volledig'. 'Wolk is leegte in ruimte = volledig. Vol van leegte, leeg van volte. Een voortdurend van vorm veranderende substantie: 'Eindeloos hetzelfde en geen ogenblik gelijk', licht Lam toe.
Haar meest recente werk, '65 Hoofdzaken', is een ode aan haar kunstenaarsbestaan: 'Er zitten vele nieuwe aanleidingen in om door te gaan met het monumentale werk.'
Van 11 november 2014 t/m 18 januari 2015 wordt in het CODA Museum te Apeldoorn een overzicht van het monumentale werk van Lam de Wolf getoond.

LAM DE WOLF (Badhoevedorp, 1949) woont en werkt in Amstelveen. Zij studeerde in 1981 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Monumentaal Textiel. Van 1985 tot 2014 gaf zij les op de Rietveld Academie en was zij (gast)docente aan verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland. Haar werk was te zien in tal van solo- en groepstentoonstellingen in Nederland en daarbuiten. Zij publiceerde diverse boeken, edities en dvd's. In 2014 verscheen bij Voetnoot het boek 'Niet op de tenen maar uit de tenen', een verzameling teksten van Lam de Wolf die ze als docent aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut gebruikte om haar studenten te inspireren, uit te dagen en opdrachten te geven.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
30 november 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Voetnoot
ISBN
9789491738197
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic