Advertentie
Gelukkige slaven

Gelukkige slaven

96
Rank 6183 Gelezen 118 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 31 Favoriet 9 Recensies 9
Literatuur & Romans Artikelen 3 Spots 3 Top25's 5   Topics 0

In Gelukkige slaven gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.
In Buenos Aires speelt Tony Hanssen - een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld - een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruchte, steenrijke Chinees. In Zuid-Afrika dringt een heel andere Tony Hanssen - de gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank - een wildpark binnen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie.
De ene Tony is een illusieloze loser, de andere Tony een levenslustige nerd. Allebei hopen ze op verlossing. De ene wil zijn vrijheid terug, de andere zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten, in weer een ander continent, blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken. Als ze het al bereiken.

Gelukkige slaven is een Lanoye pur sang: een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl.

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Lanoye, na een paar eigenbeheeruitgaafjes, officieel debuteerde in de Nederlandstalige literatuur. Hij brak door bij het grote publiek met romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos, en toneelstukken als Ten oorlog, Fort Europa en De Russen! Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van de Lage Landen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. In 2012 schreef hij het uitstekend ontvangen Boekenweekgeschenk Heldere hemel.

Over Heldere Hemel (2012):

'Lanoye slaagt waar velen faalden: eindelijk weer een goed cadeau bij de Boekenweek.' - de volkskrant

'Lanoyes Boekenweekgeschenk is Jonathan Franzen in miniatuurformaat.' - humo

'Een meesterlijk Boekenweekgeschenk, als door Harry Mulisch ingeblazen.' - nrc handelsblad

Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
299
Uitgeverij
Prometheus
Laatste editie
28 augustus 2013
ISBN
9789044622201 , 9789044624090 , 9789044628463 , 9789046310373
+

Boekinformatie wijzigen
1 keer bewerkt, laatste bewerking door iggi
Rapporteer deze bijdrage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,99
E-book prijsvergelijker

Andere media

Volkskrant:
NRC:
De Standaard:

Door lezers

Joseph Roth... en meer / Die Rebellion (1924)
28 februari 2019
Literatuur Club / We willen het even hebben over... Tom Lanoye
04 februari 2019 12 reacties
Literatuur Club / We love Lit LandenChallenge: VS, Canada, Oceanië, Wereld & Wedstrijd!
03 september 2017 20 reacties
  Meer artikelen

Lezersrecensies (8)

Geweldig om te lezen

door: niethetdoel 1 like
Net te bizar om geloofwaardig te zijn en het taalgebruik is vaak erg gezwollen maar wat een heerlijk boek om te lezen! Veel uitweidingen die meestal interessant en vermakelijk zijn. Een geweldige verteller!

Plichtmatig

door: Stef Smulders 1 like
Plichtmatig geschreven verhaal over twee personages met dezelfde naam. Ze hebben ook allebei dezelfde stem, niet hun eigen maar die van de auteur die ze vele obligate en overbodige uitweidingen over het corrupte bankwezen e.d. in de mond legt. Uitweidingen die niets verrassends bieden maar alleen...
ebook

Een juweeltje

door: Bert van Brakel 1 like

Op de achterkant van het boek lees ik o.a. het commentaar van De Standaard: "Een woest intelligent boek met internationale potentie" en dat van Cutting Edge: "De literaire evenknie van Quetin Tarantino" en die van het NRC Handelsblad luidt: "Een als thriller vermomde roman om van te...


Intellectuele Maatschappijkritiek

door: Kaj Peters 1 like
Voor mij is Lanoye één van de meer interessante stemmen in de Nederlandstalige literatuur. Zijn werk zit niet alleen stilistisch heel stijlvol in elkaar, maar het weet ook heel treffend de complexe tijdsgeest te vangen. Hier richt hij zich op de globalisering, het mondiale kapitalisme,...

Gelukkige slaven

door: Nicky Kattenbroek 2 likes
Het eerste boek dat ik las van Lanoye, ik werd meteen gegrepen door zijn verbluffende schrijfstijl. Nu de Monstertrilogie aan het lezen.

Gelukkige slaven: niet de beste Lanoye

door: veravb 1 like
Een typische Lanoye, maar zeker niet zijn beste. 2 naamgenoten, beide Belgen werken ieder zonder het van elkaar te weten voor een Chinese crimineel. De ene in Argentinië om zijn gokschulden af te lossen, de andere in Zuid-Afrika om te tonen wat hij waard is. Ik ben zelf in Argentinië geweest en...

Er zijn meer hondjes die Fikkie heten

door: Elbert Grift 1 like
Het verhaal handelt over 2 mannen, die heel toevallig dezelfde naam hebben, Tony Hannssen, weten niets van elkaars bestaan af.
Stom toevallig komen ze elkaar tegen en blijken ook beiden kennis te hebben aan een chinese topman.

Dit verhaal kon mij totaal niet boeien, de twee verhalen die...

Recensie Gelukkige slaven

door: Dolf Patijn 1 like
Tom Lanoye schrijft mooie zinnen en is daarom al een genot om te lezen. Bij dit boek kon het verhaal mij echter niet erg boeien. In de hoofdpersonen kon ik me niet inleven. Het bleef allemaal op een afstand. Voor zijn mooie schrijven zou ik hem vier duimen hebben gegeven maar voor het verhaal...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook