Gezond door landbouw en groen

0

"De stedelijke gebieden van Nederland krijgen het steeds benauwder.
Nieuwbouw verdringt meer en meer het groen in en om de stad, terwijl de 24-uurs-economie de mensen opjaagt. Kwetsbare groepen, onder wie cliënten met een verstandelijke beperking of psychische problematiek, mensen met een verslavingsachtergrond, mensen met burn out, kinderen en ouderen, dreigen hiervan de dupe te worden. Daarnaast is ieders gezondheid gebaat bij het (her)ontdekken van cruciale waarden als rust, ruimte, schoonheid, het ritme van de seizoenen en het contact met planten en dieren.
'Gezond door landbouw en groen' biedt een overzicht van zowel de wetenschappelijke als de praktijkkennis op het gebied van groen en gezondheid. Ook worden verschillende inspirerende initiatieven beschreven om platteland en stad, groen en gezondheid met elkaar te verbinden. Groen blijkt de gezondheid op allerlei manieren te bevorderen: planten zuiveren de lucht, uitzicht op groen vermindert stress, recreëren in het groen draagt bij aan ziektepreventie en het verzorgen van planten en dieren in een groene omgeving verhoogt de kwaliteit van leven van diverse kwetsbare groepen in de samenleving en draagt bij aan hun eigenwaarde en integratie.
Zorgboerderijen, natuur en landschap, kinderboerderijen, volkstuinen en wijktuinen dragen bij aan doelstellingen in de gezondheidszorg, het grote-stedenbeleid en het welzijnsbeleid. Desondanks staat groen nog steeds onder druk. Gezond door landbouw en groen bevat daarom tal van voorstellen om groen integraal onderdeel te maken van het gezondheids- en grote-stedenbeleid. Een belangrijk boek voor iedereen die onze schaarse groene ruimte een warm hart toedraagt.
Jan Hassink is senior onderzoeker ‘Landbouw Groen en Gezondheid’ bij Plant Research International, onderdeel van Wageningen Universiteit en Research Centrum. Sinds 1998 verricht hij onderzoek op het gebied van landbouw en zorg. In 2003-2004 was hij manager van het programma ’Landbouw en Groen voor een gezonde stedelijke samenleving’ bij het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling."
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
228
Laatste editie
30 september 2006
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023242116

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic