Groene herfst

0

Over de toename van menselijke milieubelasting, het succes en falen van het milieubeleid en de veranderingen in het denken over milieuvraagstukken.
Het hedendaagse milieubesef en het gebruik van de term milieu in de huidige betekenis zijn pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. In 'Groene herfst' beschrijft Egbert Tellegen hoe dat is gegaan. Hij behandelt de uitzonderlijke toename van menselijke milieubelasting in de laatste eeuwen, schetst het succes en falen van het milieubeleid en de veranderingen in het denken over milieuvraagstukken sinds die tijd.
Tellegen bestrijdt een aantal ondergangsverwachtingen, maar laat zien dat allerlei kwaliteiten van de aarde als gevolg van menselijke activiteiten drastisch achteruitgaan. Hij concludeert dat we om deze kwaliteiten te kunnen behouden afscheid zullen moeten nemen van de kapitalistische economie zoals wij die nu kennen. Interviews met Nederlanders die in de jaren zestig actief waren op milieugebied, geven een interessante kijk op de ontwikkelingen van de afgelopen vijf decennia.
Egbert Tellegen is docent Sociologie en Milieu aan de Universiteit Utrecht en is een van de organisatoren van de interdisciplinaire collegereeks Toekomst in het groot aan de Universiteit van Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
360
Laatste editie
11 september 2011
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789048513352
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic