Het album

Het album

2
Gelezen 2 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 2
Literatuur & Romans   Topics 0
Ik ga op mijn tenen staan en trek aan het touw boven mijn hoofd. De vlizotrap kantelt. Ik zet het uiteinde op de grond, klim naar boven, ontgrendel het dakraampje en stap via een kist op het dak. Bergen en dalen, meren en zeeën, strekken zich uit tot aan de horizon. Elke cel in mijn lijf resoneert met de belofte van ultieme vrijheid. Niemand kan me tegenhouden, elke beslissing is nu aan mij. Ik spreid mijn armen en met een bevrijdende schreeuw laat ik me voorover vallen. Moeiteloos vind ik mijn vlucht. Vogels begeleiden me. Ik vlieg over bergketens, scheer over oceanen en volg golven tot ze zich zacht op witte stranden neerleggen. Ik rust niet. Bij het eerste daglicht zal alle vrijheid van me worden afgenomen.
Frank worstelt met veranderingen in het onderwijs. Leerlingen mogen niet meer enkel worden onderwezen maar moeten vooral worden gecoacht. Fouten bestaan niet meer, het zijn mooie leermomenten. Van leraren wordt verwacht dat ze in staat zijn te kijken in de richting waarin leerlingen kijken. Als Frank bij een jongen die hem het bloed onder de nagels vandaan haalt, finaal over de schreef gaat, wordt hij gedwongen een uitgebreide cursus te volgen. Hij verzint leugens om het leven dat hij leidt buiten zicht van medecursisten te houden: de problemen op zijn werk, de miserabele toestand van zijn huwelijk. Langzaam ontdekt hij de rol die zijn opvoeding in dat alles speelt.
Een pakkende roman over verlangen en onmacht, schuld en schaamte. Over leugens ook, dat wat vandaag de dag wordt aangeduid met: alternatieve feiten en fake news.
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
332
Laatste editie
15 januari 2019
ISBN
9789463651172
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,00
E-book prijsvergelijker
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Zal de cursus helpen?

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de schitterende cover van Het Album van Cornelis Dumoulin krijg je het idee dat de jongen een bal wil vangen van iemand die buiten beeld staat. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt meer weten over het album. Wat voor verhaal, of misschien wel meerdere verhalen, zit(ten) erachter?...

Mag je ook jezelf zijn?

door: Jan Stoel 1 like
Bij het lezen van de eerste bladzijden van Het Album, de debuutroman van Cornelis Dumoulin (1948) wordt de lezer het verhaal van hoofdpersonage Frank Houben ingezogen. Een man, zonder al te veel lef, leraar natuurkunde aan een school voor voortgezet onderwijs. Hij heeft het moeilijk, zit in de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook