Het boek van toeval en toeverlaat

1

Top25's 1
'Het boek van toeval en toeverlaat' verhaalt over de Zuid-Afrikaanse Helena Verbloem, de nieuwe assistente van Theo Verwey, die bezig is om een woordenboek samen te stellen van verdwenen en in onbruik geraakte Afrikaanse woorden. Het project is ondergebracht in het natuurhistorisch museum in Durban, waar Helena en Theo iedere morgen in de theekamer een schilderachtig gezelschap tegenkomen. De taal lijkt een graadmeter voor alles te zijn: het beladen verleden, de strijd om de toekomst, de onderlinge relaties en de identiteit. Het project zal echter niet voltooid worden. Want Theo wordt door Helena dood gevonden in zijn kamer. Er wordt ingebroken in Helenas tuinappartement. Haar dierbare en bijzondere collectie schelpen wordt gestolen. De politie komt niet erg ver met het onderzoek. Helena neemt zelf het initiatief Hoe meer Helena zich verdiept in het leven en de gedragingen van de andere medewerkers van het museum, specialisten ieder op hun gebied, des te duidelijker wordt dat iedereen daar een verborgen agenda heeft. Wat speelt zich hier af?

Ingrid Winterbach (Johannesburg 1948) is beeldend kunstenaar en schrijver. Voor Het boek van toeval en toeverlaat kreeg zij de drie belangrijkste literaire prijzen in Zuid-Afrika: de
M-Net Boekprys, de W.A. Hofmeyerprys en de Universiteit van Johannesburgprys vir Skeppende Skryfwerk. Eerder verscheen bij Cossee haar veelgeprezen roman Niggie.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Riet de Jong-Goossens
Laatste editie
09 oktober 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059362253
Advertentie

Lezersrecensies (1)

De vele vormen van verlies

door: Ezra de Haan

Met Het boek van toeval en toeverlaat heeft de Zuid-Afrikaanse auteur Ingrid Winterbach een prachtige roman over verlies geschreven. Niet voor niets begint haar roman met een inbraak en de diefstal van kostbare schelpen. Ze maakten deel uit van de verzameling van Helena Verbloem. Deze lijkt de...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic