Het eerbetoon

4

Top25's 1

Jaïr Mozes, een Israëlische regisseur op leeftijd, reist naar Santiago de Compostella als eregast bij een retrospectief dat aan zijn films is gewijd. Hij wordt vergezeld door Ruth, de actrice die in veel van zijn films de hoofdrol heeft gespeeld.
Op hun hotelkamer hangt een reproductie van een schilderij met een beroemd thema, de caritas romana: een jonge vrouw geeft haar tot de hongerdood veroordeelde vader uit barmhartigheid de borst. Dit schilderij doet Mozes denken aan een soortgelijke scène in een van zijn films waarin Ruth de hoofdrol speelde. Die scène heeft een grote rol in het leven van Mozes en Ruth gespeeld en leidde tot een breuk met zijn geniale scenarioschrijver, Sjaoel Trigano. Terug in Israël probeert Mozes opnieuw met hem in contact te komen.

Yehoshua's verhaal over schuld, vergeving en barmhartigheid is op indrukwekkende wijze vervlochten met klassieke thema's als de caritas romana en de reis van Don Quichot en Sancho Panza. Dat maakt Het eerbetoon tot een hedendaagse klassieker van een van de grootste Israëlische auteurs van onze tijd.

A.B. Yehoshua (Jeruzalem, 1936) is een geëngageerde auteur voor wie alles, zoals hij het zelf ooit formuleerde, 'noodgedwongen in het teken staat van fundamentele vragen over leven en dood'. Zijn romans zijn in vele talen vertaald. Zijn laatst verschenen roman in het Nederlands is 'Vriendschappelijk vuur' (2010), waarover de pers onder meer schreef:

'Een roman die het Israëliër-zijn knap onder woorden brengt.' (TROUW)

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Hilde Pach
Aantal pagina’s
512
Laatste editie
05 september 2015
Uitgeverij
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028441460 , 9789028426283

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 39,99 Bestel het ebook bij Libris voor 27,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 39,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 27,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Hebban recensie

Het leven als een film

door Kris op 26-11-2015

De schrijver A.B. Yehoshua is in ons taalgebied minder bekend, maar heeft zich door zijn oeuvre (romans, verhalen, essays en toneelstukken) ontwikkeld tot een grote naam in de Israëlische literatuur. Veel van zijn romans volgen hetzelfde stramien: een plot met verschillende, complexe verhaallijnen en steeds terugkerende thema’s, zoals de confrontatie tussen leven en dood, de moeilijke...


Lezersrecensies (1)

Jair Mozes

door: Nel Crea 1 like
Jair Mozes een wat oudere Israëlische film regisseur reist samen met zijn goede vriendin en actrice Ruth naar Santiago de Compostella. Hij is uitgenodigd om als eregast aanwezig te zijn bij het retrospectief dat gewijd is aan zijn vroegere films. Hij kan dan nog niet vermoeden wat het allemaal...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic