Het Offermanshuis

0

Het geslacht Offermans leverde voor de 16e eeuw verschillende schepenen aan het Bergse gerecht en de leden ervan woonden nabij de Oude Kerk aan de Kleinstraat. Te weten Johan Offermans (1360), Jacob Offermans (1401), Jan Offermans (1448) en Jacob Offermans (1492).
Van oudsher zijn er drie kernen van bewoning in Berg geweest; rondom de Oude Kerk en aan de Bies; een tweede gedeelte rondom de Schonenpoel; tenslotte nabij de Markt. Pas in en na de 18e eeuw werden er huizen bijgebouwd bezuiden de Rijksweg en aan de Grote straat.
Het eerste gebied werd ‘gedomineerd’ door de Kerk, omgeven door vier grote boerderijen. Aan de Kleinstraat lag voor 1750 slechts één boerderij, het Offermanshuis.
Rond 1660 werd bij het oudste gedeelte een nieuw huis opgetrokken (getimmerd). In ca. 1530 woonde daar toenmalig Dirick van Scharn. Deze Dirk is waarschijnlijk met een Offermans-dochter getrouwd. Waarschijnlijk een zuster van Gerard Offermans van Berghe, stadhouder te Hoensbroek. Het huis was belast met 16 aldegroten en 4 capoenen aan de Palantshof. Iets ten zuiden van het huis Offermans lag de Putwei (zo genoemd omdat de wei grensde aan de Putstraat).
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
92
Laatste editie
17 november 2015
Uitgeverij
Limburger.nl/mijnboek
ISBN
9789463188968

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic