Het onbeloofde land

Het onbeloofde land

2
Gelezen 3 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 7 Favoriet 1 Recensies 2
Literatuur & Romans   Topics 0
Dit boek vertelt het verhaal van een klein blond meisje met gemengd Nederlands Indisch bloed, op Java. Al snel komt de oorlog, het jappenkamp en Bersiap, en de vermissing van haar vader in de Politionele Actie, met gevolgen voor haar identiteitsvorming. Als ze op 11-jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland moet vertrekken omdat ze niet meer gewenst zijn in de Republik Indonesia, groeit naarmate ze ouder wordt onderhuids een identiteitsstoornis. Ze wordt bang voor haar spiegelbeeld, is slechts een façade, zoals ze zichzelf voelt. De angst om te verdwijnen in die gapende donkerte in haar geest groeit. Bestaat ze wel? Was er wel een Indië, een vader?
Het verhaal heeft weliswaar een Nederlands-Indische achtergrond, maar de ontheemding en ontworteling van het hoofdpersonage, rode draad in dit boek, zijn actueel en universeel herkenbaar voor alle migranten; hoe groter het cultureel verschil, hoe sterker het gevoel van ontheemding. Het boek is fictie, ingebed in werkelijke gebeurtenissen en geschiedenis in WO II en dekolonisatie. Personages en hun verhalen zijn bedacht, soms gemodelleerd op bestaande mensen, maar veel feiten en ervaringen, gevoelens kent Paua Brunsveld van Hulten uit eigen ervaring.
Een boeiend, onthullend, vlot verteld verhaal.
Paula Brunsveld van Hulten, Surabaya 1948, kwam in 1962 met ouders, broer en zuster als spijtoptantengezin naar Nederland, migranten avant la lettre. Na HBO Communicatie en kunstopleiding was ze werkzaam in publieksvoorlichting bij de landelijke overheid. Migratie en vooral de groeiende integratieproblematiek brachten haar tot landelijk politieke activiteit. Ze was onder meer staflid van een Haags-Marokkaanse organisatie voor allochtone jongeren en vrouwen. Ze publiceerde eerder een non-fictie boek Wij zijn Nederland: autochtone en allochtone Nederlanders over elkaar. De afgelopen jaren is ze naast het schrijven actief als kunst- en portretschilder.
Genre
Feelgood , Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
226
Laatste editie
29 november 2018
ISBN
9789463650991
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,95
E-book prijsvergelijker
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Zal ze haar vader en haar geboorteland ooit weer terug zien?

door: Anneke 1 like
Bij het zien van de mooie cover van Het onbeloofde land van Paula Brunsveld van Hulten wil je weten waarom het spiegelbeeld van het meisje is vervaagd. De titel maakt nieuwsgierig. Moet je het als positief ervaren of als negatief? De inleiding maakt dat je het verhaal wilt lezen. De auteur vertelt...

Vreemdeling in eigen land - Verhaal over mens, over menselijkheid, over identiteitscrisis en over thuiskomen!

door: Pierre MG Peeters 1 like
Het Onbeloofde Land is een dagboek van het kleine blonde meisje Jenny, geboren in Malang op Java uit ouders met Nederlands –Indische bloedbanden. “Het kleine meisje speelde aan het grote strand van de Javazee, die haar met haar uitwaaierende branding omarmde. Speel, zolang het nog kan …...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook