Het Vierde Rijk

0

Het Vierde Rijk
Of de brutale realiteit van de VS-wereldheerschappij
Michael Parenti
Een bijzonder en actueel boek
The New York Times Book Review over Het Vierde Rijk : "Een waardevolle weerlegging van het tromgeroffel van rechts."
De VS is uitgegroeid tot dé supermacht met een geopolitieke en militaire strategie voor de wereldhegemonie. Deze strategie wordt volgens Parenti gekarakteriseerd door oorlog. Maar er is tegelijk de binnenlandse oorlog. Parenti beschrijft hoe de militaristen van het Pentagon en het Witte Huis de mensen pluimen ten voordele van de transnationale ondernemingen en de oorlogsindustrie. Daardoor ontaardt de sociale situatie in de VS snel. De moeizaam afgedwongen verworvenheden van gewone mensen worden weggeveegd.
The New York Times schreef het ooit zo: "Als de globalisering wil functioneren, dan mag Amerika er niet voor terugdeinzen op te treden als de alvermogende supermacht die zij is. Achter de onzichtbare hand van de markteconomie moet een harde vuist schuilgaan. McDonalds kan slechts bloeien dankzij McDonald Douglas dat de F15-gevechtsvliegtuigen maakt. De technologieën van Silicon Valley hebben een stabiele wereld nodig. De vuisten in de fluwelen handschoenen, die deze stabiliteit moeten garanderen, zijn de VS-landmacht, de Air Force, de Navy, de mariniers."
Parenti begint het boek met de volgende woorden: "De voorbije vier, vijf eeuwen was het imperialisme de drijvende kracht in de wereldgeschiedenis. Het verslond continenten, onderdrukte inheemse bevolkingen en verwoestte talloze beschavingen. Toch ontsnapt het reilen en zeilen van het hedendaagse imperialisme grotendeels aan de aandacht van onze academici, mediacommentatoren en politieke leiders. Vaak doet men alsof het niet eens bestaat. (...) Gewapende imperialistische tussenkomsten worden zogenaamd ingegeven door 'nationale belangen' en 'nationale veiligheid', of moeten een of andere regio 'stabiliseren'. Dit boek gaat op zoek naar de ware aard van het imperialisme. (...)"
Inhoudstafel: 1. De ware aard van het imperialisme / 2. Het imperialisme van vandaag / 3. Interventie: lusten en lasten / 4. Sterk imperium, zwakke gemeenschap / 5. Een vreselijk succes / 6. Drugs, leugens en video-oorlogen / 7.Nobele bedoelingen / 8. De macht van het volk en de macht van de staat / 9. Voodoo-economie of de verpaupering van Amerika / 10. Het Vierde Rijk in de academische wereld / 11. Echte alternatieven / Nawoord. Dood aan Irak: het waarom.
Michael Parenti is een van de belangrijkste progressieve denkers in de VS. Hij schreef vijftien boeken die in veel talen vertaald werden, o.a. Democracy for the Few, History as Mystery, Dirty Truths . In het Nederlands verscheen bij EPO in 2001 Zwarthemden & Roden. Honderden studenten kwamen naar hem luisteren in Gent, Antwerpen, Brussel en Amsterdam bij de voorstelling van het boek in oktober 2001.
Technische kenmerken
Titel: Het Vierde Rijk
Ondertitel: Of de brutale realiteit van de VS-wereldheerschappij
Oorspr.tit.: Against Empire (City Lights Books, San Francisco)
Uit het Engels vertaald door Jan Reyniers en Filip Tollenaere (Nawoord)
Auteur: Michael Parenti
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 2003
Isbn 90-6445-272-5
Paperback 12,5 x 20 cm - 288 pagina's
22,50 EUR
Verschijnt 18 april 2003.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
285
Laatste editie
25 april 2003
Uitgeverij
Uitgeverij Epo
ISBN
9789064452727

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 22,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 22,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic