Het wak is gedicht

0

Ben Hoogland is als vooraanstaand lid van het Light Verse Collectief medeauteur van De Dood en het Peloton (uitgeverij Passage) en samensteller van de bundel Drenthe is best mooi (op Googlemaps) (uitgeverij Het Drentse Boek). Bovendien is hij bijna wekelijks met bijdragen te vinden op de site voor vormvaste poëzie: Het Vrije Vers. Hij heeft het daar zelfs gebracht tot forumgod en dat is niet mis voor een eenvoudige imker uit Den Ham die zijn tijd vult met het docentschap aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Het was dan ook hoog tijd voor een bundel van Ben Hoogland zelf. Dat hadden ze bij uitgeverij Liverse gelukkig in de gaten.
Hij is een vormvaste dichter, maar wel een met duidelijke meningen, een die het beslist niet zoekt in de voorspelbaarheid van de woordspeling. In zijn taalgebruik hoor je soms de echo van de barricaden. Hij houdt er bovendien sterke voorkeuren in de poëzie op na. Ik heb hem ooit tijdens een radio-programma met een fan van Vasalis horen debatteren. Het werd een historische uitzending.
Ben Hoogland koos voor Martinus Nijhoff, nam het werk van deze dichter als uitgangspunt voor zijn bundel. En dat verwonderde me. Waarom zoekt een lichtvoetige revolutionair de confrontatie met uitgerekend deze dichter? Bewondert hij diens vakmanschap of wil hij een romanticus ironisch op de pijnbank leggen? Het antwoord op die vragen vindt u in deze bundel die mij op meerdere manieren bijzonder heeft verrast.
Ton Peters
Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
46
Laatste editie
24 november 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Liverse
ISBN
9789491034619

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,95
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic