Hoofddoek en maagdenvlies

2

'Waarom haten ze ons?' Dat vroeg de Egyptische journaliste Mona Eltahawy zich twee jaar geleden af in het Amerikaanse blad Foreign Policy. Haar artikel ontketende een ongekende storm aan reacties en er volgden tientallen interviews op radio en tv, want de positie van de vrouw in de Arabische wereld is een explosief onderwerp.
In Hoofddoek en maagdenvlies zet Eltahawy de discussie voort. Puttend uit haar jarenlange ervaring als activist en commentator in het Midden-Oosten laat ze zien dat vrouwen sinds het begin van de Arabische Lente op twee fronten moeten strijden. Aan de ene kant tegen onderdrukkende regimes. En aan de andere kant tegen het politieke en economische systeem, waarbinnen vrouwen - ook na de omwenteling - worden behandeld als tweederangsburgers.

Mona Eltahawy (Port Said, 1967) is een Egyptisch-Amerikaanse journalist en publicist. Haar essays en opiniestukken over Egyte, de islamitische wereld en vrouwenrechten verschenen in onder meer de New York Times, The Guardian en The Washington Post. Daarnaast treedt ze op als gastcommentator bij BBC, CNN, Al-Jazeera en tientallen andere tv- en radiozenders. Ze woont afwisselend in Caïro en New York.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
07 mei 2015
Uitgeverij
De bezige bij Amsterdam | Antwerpen
ISBN
9789023491316 , 9789023491415
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Vrouwenverzet in het Midden-Oosten

door: Kaj Peters 2 likes
Afgelopen jaren las ik soortgelijke feministische essay-bundels als 'Sex and the Citadel: Intimate Life in a Changing Arab World' (2014) van de Egyptisch-Canadees-Britse Shereen El-Feki en 'Khomeiny, Sade et Moi' (2014) van de Iraans-Franse Abnousse Shalmani. Vrouwelijke intellectuelen in het...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic