IJsval

2

1898. Dr. Edward Byrne komt tijdens een wetenschappelijke expeditie op een gletsjer in de Canadese Rockies ten val en blijft door zijn rugzak in een kloof hangen. Terwijl hij op zijn kop in het duister zit vastgeklemd, geen kant op kan en snel onderkoeld raakt, ziet hij een verschijning, een engel. Hij wordt gered door een medereiziger, die hem lossnijdt van zijn rugzak waarin zijn botaniseertrommel met bijzondere plantjes zit. Als steile Engelsman laat hij geen woord los van wat hij heeft meegemaakt. Hij zegt niets tegen de mysterieuze vrouw die hem liefdevol verzorgt, noch tegen de andere intimi in zijn leven. Maar het voorval heeft voorgoed zijn leven en zijn liefde veranderd. Vijfentwintig jaar lang blijft de verschijning hem achtervolgen. Uiteindelijk keert hij terug naar de Rockies om bij de gletsjer te gaan wonen en te wachten tot het ijs van toen de langzame weg naar beneden heeft gevonden. Tegelijkertijd wacht bij diezelfde gletsjer iemand op hem. Maar zal zijn obsessie met het ijs het hem mogelijk maken haar liefde te beantwoorden? En waar wacht hij eigenlijk op? Op zijn plantjes, of op zijn engel? IJsval is in een koele stijl geschreven, maar daaronder gloeit een warme weemoedigheid, die een extra dimensie aan het verhaal geeft. Voordat Thomas Wharton zijn grootste en sublieme roman Salamander publiceerde had hij al deze zeer geprezen en bekroonde roman op zijn naam staan. Het boek ontving de Commonwealth Writer's Prize en de Henry Kreisel Award voor het beste debuut, en de Grand Prize voor het beste boek van het Banff Mountain Book Festival.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
R. Cohen
Laatste editie
07 mei 2005
Uitgeverij
Querido's Uitgeverij BV, Em.
ISBN
9789021487564
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Poëtische novelle

door: Sikhay 1 like
Thomas Wharton heeft met Ijsval (ik las de Engekse versie Icefields) een heel bijzondere novelle geschreven. In mooi bijna poëtisch proza schetst hij een verhaal in een fraaie natuurlijke omgeving in een setting die zo'n honderd jaar geleden heel realistisch was, maar die ook nu nog niet zou...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic