Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader in deze tijd
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 5 4 16 3 11 2 0 1 0

Ik heb Alzheimer (herziene editie)

32

Rank 5438 Gelezen 42 Aan het lezen 2 Wil ik lezen 7 Favoriet 1 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0

Bijna tien jaar geleden verscheen Ik heb Alzheimer. Het verhaal van mijn vader. Een uniek en spraakmakend document van onderzoeksjournalist Stella Braam, over haar vader die de diagnose Alzheimer kreeg. Het boek werd een succes in binnen- en buitenland, omdat, eindelijk, een patiënt zelf aan het woord kwam. Het boek heeft niets aan waarde ingeboet, maar het verhaal van haar (inmiddels overleden) vader is intussen verdergegaan. Daarom is deze herziene versie uitgebreid met twee nieuwe hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk staat de ziekte van Alzheimer ter discussie: is het wel een ziekte? Door van een bij de ouderdom behorend verschijnsel een ziekte te maken, kon een heuse `Alzheimerindustrie ontstaan. Ook in Nederland is het bedrijfsleven erbovenop gedoken. Wereldwijd wordt ruim 72 miljard euro per jaar rondgepompt om de wonderpil te vinden en `dementieremmers op de markt te brengen, waar ouderen vooral ziek van worden. Daarnaast krijgen `Alzheimerpatiënten rustgevende middelen toegediend waardoor zij zelfs vroegtijdig kunnen overlijden. Wat en wie steken achter deze industrie? Het andere nieuwe hoofdstuk is gewijd aan de gemarginaliseerde positie van deze `patiënten . Zij worden thuis of in het verpleeghuis zorgvuldig buiten beeld gehouden. We zien en horen ze liever niet, want ze zijn te traag en te onhandig voor deze snelle tijd. Braam roept op tot een revival van de oudere met geheugenklachten. De `Alzheimers willen respect en erbij horen. Hoe kunnen we ons land zó inrichten dat er ook plek voor vergeetachtige ouderen is?

+


Genre
Mens & Maatschappij , Literaire non-fictie
Literaire non-fictie algemeen
Mens en maatschappij algemeen
Aantal pagina’s
240
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
Eerste editie
02 november 2005
Laatste editie
30 januari 2015
ISBN
9789038803388 , 9789038890197 , 9789041709202


Boekinformatie wijzigenReacties op: Ik heb Alzheimer (herziene editie)

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.