In het belang van de kinderen

0

'In het belang van de kinderen' beschrijft de ervaring van de auteur bij de adoptie van zijn dochters in de VS. Om België te dwingen die adoptie te erkennen, moest het gezin zelfs naar de rechtbank stappen. Die hele ervaring was zo ingrijpend dat het de auteur aanzette tot deze reflectie over interlandelijke adoptie.
Waarom wordt adoptie als een 'verdacht' instituut behandeld door overheden en diensten die nochtans beweren een beleid te voeren 'in het belang van de kinderen'?
Het boek klaagt die ambigue houding aan en wil verandering forceren.

De auteur krijgt daarin de steun van Professor Elizabeth Bartholet, Morris Wasserstein Professor at Law, Faculty Director Child Advocacy Program, Harvard Law School:
"De krachten tégen interlandelijke adoptie beroepen zich op kinderrechten. Ze beweren dat interlandelijke adoptie ingaat tegen de afkomstrechten en culturele rechten van kinderen en ze stellen dat er vaak misbruiken optreden. Tegelijk eigenen staten zich kinderen geboren op hun grondgebied toe, alsof ze eraan 'toebehoren', terwijl anderen dat beleid ondersteunen vanuit zogenoemde 'subsidiariteitsoverwegingen'.
Maar het basisrecht van een kind op een gezin is het échte kloppende hart van het subsidiariteitsbeginsel. En vaak vinden kinderen dat gezin maar bij middel van een interlandelijke adoptie.
Dit boek is belangrijk omdat het vertelt hoe overheden en hun ambtenaren goede mensen tegenhouden om kinderen de liefhebbende thuis te geven die ze zo nodig hebben, terwijl ze toch beweren het belang van het kind te dienen.
We hebben meer getuigenissen als deze nodig. Zij kunnen de huidige praktijken en het beleid rond interlandelijke adoptie helpen veranderen in het belang van de kinderen."
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
14 november 2014
Uitgeverij
Mosae Verbo
ISBN
9789086663439

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 17,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 17,50
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic