Laatste mazurka

13

Op de ochtend van de jacht stond Sophie naast Andrew in de sneeuw, gehuld in bontjas en hoed onder een stralendblauwe hemel. In de verte jankten de honden en schreeuwden de drijvers. Toen bukte Andrew zich en schreef met zijn vinger in de sneeuw ‘Kocham Cię’. Ik hou van je.

Vóór 1945 was Polen een bijna tolstojaanse wereld van wolvenjachten en extravagante overvloed naast schrijnende armoede, in een landschap van wuivende graanvelden en donkere bossen. Gebroken door de oorlog werd het door het communisme gereduceerd tot een grauwe uniformiteit en ging een levenswijze voor altijd verloren.
In deze dramatische kroniek, die leest als een roman, verhaalt Andrew Tarnowski over de opkomst en ondergang van zijn aristocratische Poolse familie, die in de loop van de twintigste eeuw wordt verscheurd door twee wereldoorlogen en bittere interne spanningen. Terwijl hun vaderland geruïneerd is door invasie en tirannie, moeten de Tarnowski’s strijden tegen onteigening en ballingschap, jaloezie, verborgen liefdesgeheimen en verraad.

Op eerlijke, tedere en soms pijnlijke wijze brengt de auteur De laatste Mazurka tot leven. In een exotische setting, rijk aan detail en temperamentvolle personages, loopt de tumultueuze geschiedenis van een dynastie (met een fikse scheut wodka) parallel aan de perikelen van het twintigste-eeuwse Polen.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
13 juni 2008
Uitgeverij
The House of Books
ISBN
9789044321258
Advertentie

Lezersrecensies (4)

Geschiedenisles

door: DorienN 1 like
Een echte kroniek, een geschiedenisboek. Ik vond het leuk om te lezen, en ik heb er veel van geleerd, over Polen, haar inwoners, en haar geschiedenis.

Recensie Laatste mazurka

door: 1 like
Het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek las maar ik vond het helemaal goed. Ik weet zeker dat ik er ooit nog eens van ga genieten. Het was een leerzaam verhaal en de wijze waarop dat is neergezet sprak me zeker aan. De foto's in het boek maakte het helemaal af.

Recensie Laatste mazurka

door: Maria van Ewijk 1 like
Inderdaad een prachtig maar toch zeker ook triest boek. De aristocratische Poolse familie raakt bijna alles kwijt maar probeert vast te houden aan hun vroegere manier van leven. De familie zit zeer hiërarchisch in elkaar, zoals de schrijver merkt wanneer hij aan het slot van het boek probeert de...

Recensie Laatste mazurka

door: Claar van Lieshout 1 like
fraaie Dizzierecensie, compliment, ik heb het boek gisteren gekocht, mijn handen jeuken om het open te slaan, het moet echter ongeopend blijven liggen voor onze vakantie, ik verwacht dat het helemaal mijn boek gaat worden!! ik laat van mij horen..

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic